Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Prognozy FAO dla światowego rynku drobiu w 2015 r.
10.06.2015

Według najnowszych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2015 r. światowa produkcja drobiu zwiększy się nieznacznie – o 1,4% do 111,8 mln ton wobec średniego 3% wzrostu w ciągu ostatniej dekady. Podczas gdy spadające ceny zbóż wspierały wzrosty produkcji w wielu krajach, na globalną sytuację nadal mają wpływ skutki epidemii ptasiej grypy w Chinach. Przypadki zakażenia wirusem wśród ludzi w 2014 r. miały wpływ na stagnację spożycia...


Ptasia grypa podzieliła amerykański sektor drobiarski
10.06.2015

Epidemia ptasiej grypy, która rozpoczęła się pod koniec 2014 r. w USA, jest najbardziej dotkliwa w historii tego kraju. Jak do tej pory skutkuje ona padnięciami i przymusowym ubojem ponad 46 mln szt. kurcząt i indyków. Problem zastosowania szczepień przeciwko ptasiej grypie spowodował rozłam w amerykańskim sektorze drobiarskim. Producenci drobiu z zainfekowanymi stadami są zwolennikami szczepień, a po drugiej stronie stoją oponenci – hodowcy, których stada jak dotąd uniknęły...


Kontynuacja rosnącej produkcji wołowiny w krajach UE w 2015 r. Dobre perspektywy dla eksportu
06.05.2015

Jak pokazuje badanie pogłowia bydła w krajach UE przeprowadzone w grudniu 2014 r., pogłowie krów mamek w Unii zwiększyło się o 1,3% w skali roku. Szczególnie duże wzrosty odnotowano w Hiszpanii (wzrost o 114 tys. sztuk) oraz we Francji (wzrost o 32 tys. szt.). Pogłowie mamek zwiększyło się także w Polsce, o 12 tys. sztuk w skali roku. Trzeba podkreślić, że wzrost pogłowia tych zwierząt jest wspierany przez Wspólną Politykę Rolną (WPR), w ramach której w nowej...


W 2015 R. KRAJE UE UMOCNIĄ SWOJĄ POZYCJĘ W EKSPORCIE WIEPRZOWINY DO CHIN
06.05.2015

Na rynku chińskim obserwowany jest znaczny spadek pogłowia trzody chlewnej. Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (FAS/USDA) pod koniec 2015 r. może się ono obniżyć w skali roku o 45 mln sztuk do poziomu 420 mln sztuk. Tak duże zmniejszenie liczebności trzody wynika przede wszystkim z trudnej sytuacji producentów chińskich dotkniętych niskimi cenami żywca oraz stosunkowo wysokimi cenami pasz. W przypadku wielu mniejszych producentów...


Bardzo dobre wyniki w eksporcie drobiu w 2014 r.
30.04.2015

Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie, dynamika wzrostu uległa znacznemu przyśpieszeniu od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie sprzedaży na rynki zagraniczne, z uwagi na spowolnienie gospodarcze na rynku unijnym. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce również sukcesywnie zwiększa się i wynosi obecnie ponad 30%. W 2014 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i...


Eksport wieprzowiny z unii w 2014 r. słabszy niż rok wcześniej
18.03.2015

W 2014 r. kraje Unii Europejskiej wyeksportowały poza Wspólnotę łącznie 2 mln 939 tys. ton wieprzowiny (w wadze produktu), tj. o 5,1% mniej niż rok wcześniej. Spadek eksportu związany był przede wszystkim z wprowadzonym przez Rosję zakazem przywozu mięsa wieprzowego z UE. Decyzja ta była wynikiem pojawienia się afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie Litwy oraz Polski w styczniu i lutym 2014 r. Żeby w pełni wykluczyć ryzyko przedostania się choroby na teren...


Czy oznaczać kraj pochodzenia mięsa w przetworzonych produktach spożywczych?
18.03.2015

W grudniu 2014 r. weszły w życie nowe przepisy dotyczące etykietowania świeżego mięsa w krajach Unii Europejskiej. W świetle nowych przepisów od 1 kwietnia 2015 r. wszystkie kraje Wspólnoty będą miały obowiązek informowania o pochodzeniu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, drobiu oraz baraniny. Od 2002 r. podobny obowiązek obejmował tylko mięso wołowe. Wprowadzono go wówczas, jako środek ostrożności w związku z epidemią tzw. choroby szalonych krów (BSE)...


Czy wolny handel osłabia konkurencyjność unijnego sektora jaj?
04.03.2015

Naukowcy z holenderskiego uniwersytetu w Wageningen opracowali niedawno analizę konkurencyjności unijnego sektora jaj na tle krajów trzecich. Poniżej przestawiamy najważniejsze wnioski z tego opracowania. Producenci jaj w państwach Unii Europejskiej muszą spełniać wymogi prawodawstwa wspólnotowego związanego z ochroną środowiska, dobrostanem kur niosek oraz bezpieczeństwem żywności. Od 1 stycznia 2012 r. w UE wszedł w życie zakaz chowu kur nieśnych w klatkach tradycyjnych....


Ptasia grypa coraz groźniejsza
04.03.2015

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega przed coraz większym zagrożeniem ptasią grypą dla światowej produkcji drobiu, a także dla zdrowia ludzi. Wirusy ptasiej grypy obecnie coraz bardziej rozprzestrzeniają się i mutują szybciej niż kiedykolwiek wcześniej.               Ostatnio na świecie obserwuje się wzrost przypadków bardzo zaraźliwej ptasiej grypy u dzikiego ptactwa i drobiu. Najbardziej groźne są...


Unia liczy na szersze otwarcie rynku amerykańskiego na mięso wołowe pochodzące z krajów Wspólnoty
28.01.2015

Na początku nowego roku Stany Zjednoczone poinformowały, że zamierzają stopniowo otwierać swój rynek na eksport wołowiny z krajów Unii Europejskiej. Jednak na początku eksport będzie możliwy tylko dla mięsa wolowego pochodzącego z Irlandii. Trzeba przy okazji przypomnieć, że już w listopadzie 2013 r. agencja Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA) zapowiadała koniec zakazu eksportu unijnej wołowiny na rynek...


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009