- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Według najnowszych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2015 r. światowa produkcja drobiu zwiększy się nieznacznie – o 1,4% do 111,8 mln ton wobec średniego 3% wzrostu w ciągu ostatniej dekady. Podczas gdy spadające ceny zbóż wspierały wzrosty produkcji w wielu krajach, na globalną sytuację nadal mają wpływ skutki epidemii ptasiej grypy w Chinach. Przypadki zakażenia wirusem wśród ludzi w 2014 r. miały wpływ na stagnację spożycia...
Epidemia ptasiej grypy, która rozpoczęła się pod koniec 2014 r. w USA, jest najbardziej dotkliwa w historii tego kraju. Jak do tej pory skutkuje ona padnięciami i przymusowym ubojem ponad 46 mln szt. kurcząt i indyków. Problem zastosowania szczepień przeciwko ptasiej grypie spowodował rozłam w amerykańskim sektorze drobiarskim. Producenci drobiu z zainfekowanymi stadami są zwolennikami szczepień, a po drugiej stronie stoją oponenci – hodowcy, których stada jak dotąd uniknęły...
Jak pokazuje badanie pogłowia bydła w krajach UE przeprowadzone w grudniu 2014 r., pogłowie krów mamek w Unii zwiększyło się o 1,3% w skali roku. Szczególnie duże wzrosty odnotowano w Hiszpanii (wzrost o 114 tys. sztuk) oraz we Francji (wzrost o 32 tys. szt.). Pogłowie mamek zwiększyło się także w Polsce, o 12 tys. sztuk w skali roku. Trzeba podkreślić, że wzrost pogłowia tych zwierząt jest wspierany przez Wspólną Politykę Rolną (WPR), w ramach której w nowej...
Na rynku chińskim obserwowany jest znaczny spadek pogłowia trzody chlewnej. Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (FAS/USDA) pod koniec 2015 r. może się ono obniżyć w skali roku o 45 mln sztuk do poziomu 420 mln sztuk. Tak duże zmniejszenie liczebności trzody wynika przede wszystkim z trudnej sytuacji producentów chińskich dotkniętych niskimi cenami żywca oraz stosunkowo wysokimi cenami pasz. W przypadku wielu mniejszych producentów...
Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie, dynamika wzrostu uległa znacznemu przyśpieszeniu od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie sprzedaży na rynki zagraniczne, z uwagi na spowolnienie gospodarcze na rynku unijnym. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce również sukcesywnie zwiększa się i wynosi obecnie ponad 30%. W 2014 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i...
W 2014 r. kraje Unii Europejskiej wyeksportowały poza Wspólnotę łącznie 2 mln 939 tys. ton wieprzowiny (w wadze produktu), tj. o 5,1% mniej niż rok wcześniej. Spadek eksportu związany był przede wszystkim z wprowadzonym przez Rosję zakazem przywozu mięsa wieprzowego z UE. Decyzja ta była wynikiem pojawienia się afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie Litwy oraz Polski w styczniu i lutym 2014 r. Żeby w pełni wykluczyć ryzyko przedostania się choroby na teren...
W grudniu 2014 r. weszły w życie nowe przepisy dotyczące etykietowania świeżego mięsa w krajach Unii Europejskiej. W świetle nowych przepisów od 1 kwietnia 2015 r. wszystkie kraje Wspólnoty będą miały obowiązek informowania o pochodzeniu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, drobiu oraz baraniny. Od 2002 r. podobny obowiązek obejmował tylko mięso wołowe. Wprowadzono go wówczas, jako środek ostrożności w związku z epidemią tzw. choroby szalonych krów (BSE)...
Naukowcy z holenderskiego uniwersytetu w Wageningen opracowali niedawno analizę konkurencyjności unijnego sektora jaj na tle krajów trzecich. Poniżej przestawiamy najważniejsze wnioski z tego opracowania. Producenci jaj w państwach Unii Europejskiej muszą spełniać wymogi prawodawstwa wspólnotowego związanego z ochroną środowiska, dobrostanem kur niosek oraz bezpieczeństwem żywności. Od 1 stycznia 2012 r. w UE wszedł w życie zakaz chowu kur nieśnych w klatkach tradycyjnych....
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega przed coraz większym zagrożeniem ptasią grypą dla światowej produkcji drobiu, a także dla zdrowia ludzi. Wirusy ptasiej grypy obecnie coraz bardziej rozprzestrzeniają się i mutują szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Ostatnio na świecie obserwuje się wzrost przypadków bardzo zaraźliwej ptasiej grypy u dzikiego ptactwa i drobiu. Najbardziej groźne są...
Na początku nowego roku Stany Zjednoczone poinformowały, że zamierzają stopniowo otwierać swój rynek na eksport wołowiny z krajów Unii Europejskiej. Jednak na początku eksport będzie możliwy tylko dla mięsa wolowego pochodzącego z Irlandii. Trzeba przy okazji przypomnieć, że już w listopadzie 2013 r. agencja Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA) zapowiadała koniec zakazu eksportu unijnej wołowiny na rynek...