Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wzrost eksportu wieprzowiny z krajów wspólnoty w 2015 r.
03.03.2016

W 2015 r. unijny eksport produktów sektora wieprzowiny był o 7,6% wyższy niż przed rokiem. Około dwie trzecie tego eksportu trafiło na rynki dalekowschodnie. Według danych Komisji Europejskiej eksport trzody chlewnej, wieprzowiny, tłuszczów, podrobów i przetworów wieprzowych w 2015 r. wyniósł łącznie 3265 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa). Oznacza to wzrost o 232 tys. ton lub 7,6% w stosunku do poziomu wywozu w 2014 r. Jeśli chodzi o strukturę eksportu, to w...


Poziom cen bydła na rynku polskim w 2015 r. wyższy niż przed rokiem, wzrost wywozu mięsa wołowego
03.03.2016

Ceny skupu bydła rzeźnego ogółem w Polsce kształtowały się w 2015 r. średnio na poziome 6,03 zł/kg, i były nieznacznie, bo o 1,7% wyższe niż przed rokiem (na podst. danych Głównego Urzędu Statystycznego). Poziom cen żywca w I połowie 2015 r. był wyższy niż w ostatnich 6 miesiącach minionego roku o 2,9%, co wynikało w dużym stopniu ze zwiększenia się dynamiki liczby ubojów bydła począwszy od lipca 2015 r. Biorąc pod uwagę ostatnią dekadę, warto zauważyć, że...


Francja walczy z ptasią grypą
18.02.2016

W ciągu ostatnich dwóch miesięcy Francja przechodziła największy w historii kryzys związany z wysoko zjadliwą ptasią grypą. Od dn. 24 listopada 2015 r. do dn. 14 stycznia br. zanotowano 70 ognisk tej choroby w południowo-zachodniej części kraju, będącej największym regionem produkcji pasztetu z otłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich – foie gras. Trzy różne szczepy wirusa (H5N1, H5N2 i H5N9) spowodowały olbrzymie straty u francuskich producentów drobiu. Z uwagi na...


Prognozy dla unijnego rynku drobiu do 2025 r.
18.02.2016

W grudniu 2015 r. Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2015-2025”. Opracowanie zawiera m.in. prognozę korzystnej sytuacji na unijnym rynku drobiu w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Eksperci Komisji przewidują, że drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego zarówno produkcja jak i spożycie wzrosną w UE w analizowanym okresie. W najbliższej dekadzie produkcja drobiu w UE będzie nadal stopniowo...


Sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny powinna zacząć się poprawiać
13.01.2016

W raporcie Komisji Europejskiej z grudnia minionego roku (Medium-term prospects for EU agricultural markets and income 2015-2025) eksperci unijni wskazują, że po trudnych dla sektora latach 2011-2012, kiedy w życie weszły normy dotyczące dobrostanu świń a produkcja wykazywała tendencje spadkowe, w latach 2014-2015 trend ten się odwrócił. Odbudowa produkcji wynikała z poprawy infrastruktury hodowli trzody oraz stosunkowo niskich ceny pasz. Zdaniem Komisji, w latach 2015-2025...


Komisja Europejska wspomaga unijny rynek wieprzowiny dopłatami do prywatnego przechowywania
13.01.2016

W związku z trudną sytuacją na wspólnotowym rynku wieprzowiny Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Od 4 stycznia 2016 r. producenci unijni mogą składać wnioski o przyznanie takich dopłat. Wprowadzony mechanizm różni się jednak w kilku kwestiach od tego, który działał od marca 2015 r. Należy przypomnieć, że mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny ma na celu czasowe usunięcie z rynku części mięsa....


Prognozy Rabobanku dla światowego rynku drobiu na 2016 r.
18.12.2015

Rabobank przewiduje, że 2016 r. będzie korzystny dla światowego sektora drobiu, jednak konieczna będzie odbudowa po tegorocznych stratach wywołanych ptasią grypą. Ceny pasz pozostaną niskie, a ceny konkurencyjnych gatunków mięsa – wołowiny i wieprzowiny będą stosunkowo wysokie. Mięso kurcząt będzie miało prawdopodobnie dużą przewagę cenową, co ma duże znaczenie wobec prognoz słabej koniunktury na rynkach światowych. Presja nadpodaży na światowym rynku drobiu w ciągu kilku...


Kolor i twardość skorupki jaja ma związek z odpornością kur
18.12.2015

Wyselekcjonowanie kur niosek coraz bardziej odpornych na choroby ma coraz większe znaczenie, szczególnie w obliczu ograniczeń dla stosowania antybiotyków u drobiu. Naturalne przeciwciała występujące u zwierząt są istotnym elementem układu odpornościowego. Istnieje jednak negatywny związek między odpornością a produktywnością. Im więcej energii zwierzę zużywa na wspomaganie systemu opornościowego, tym mniej jej zostaje na przyrost masy ciała. W przypadku kur niosek jednak,...


Nowy projekt unijny dla branży produkcji jaj
05.11.2015

Partnerzy z sześciu państw członkowskich UE oraz Norwegii rozpoczęli prace nad nowym projektem badawczym „Ovoshine”, który ma na celu stworzenie innowacyjnej technologii dla branży produkcji jaj. Inicjatywa polega na stworzeniu nowego systemu skutecznej dezynfekcji skorupek jaj za pomocą gorącego powietrza i lamp ultrafioletowych. Jest to technologia nieinwazyjna i nie wymagająca wykorzystania środków chemicznych, co wyklucza zanieczyszczenie jaj. System „Ovishine” ma na...


Krótkoterminowa prognoza Komisji Europejskiej dla rynku drobiu
05.11.2015

W październiku  br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci Komisji przewidują, że w 2016 r. produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE wzrośnie w skali roku o 1,1% do ok. 13,8 mln ton wobec ok. 3% wzrostu w 2015 r. Dalszej ekspansji poziomu wytwarzania będą sprzyjały niskie ceny pasz. W pierwszym półroczu br. unijna produkcja drobiu wzrosła o 3,6% wobec tego samego okresu 2014 r....


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009