- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Od początku roku ceny jaj w UE gwałtownie rosną. W połowie marca br. średnia cena sprzedaży jaj spożywczych (średnia klas wagowych L i M) na rynku unijnym sięgnęła 195 EUR/100 kg, wzrastając o jedną czwartą w ciągu miesiąca, a od początku roku prawie o połowę. W największym stopniu jaja podrożały w tym roku w Czechach, Polsce, Niemczech, Słowacji, Belgii i Bułgarii (od 60% do 113%). Według danych polskiego ministerstwa rolnictwa, ceny sprzedaży jaj w zakładach pakowania w...
Polacy spożywają coraz więcej mięsa z gęsi. Jednak na tle Niemiec, Francji czy Szwecji są to nadal znikome ilości. Przeciętny Polak zjada obecnie ok. 30 g gęsiny rocznie, czyli dwukrotnie więcej niż jeszcze przez 3-4 laty. Na wzrost konsumpcji wpłynęła m.in. promocja tego gatunku mięsa prowadzona przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, który od 2009 r. prowadzi akcję „Najlepsza gęsina na świętego Marcina”. W okolicach 11 listopada, Narodowego Święta Niepodległości...
Jeszcze niedawno kraje Unii Europejskiej miały problem z opanowaniem wirusa wywołującego tzw. chorobę niebieskiego języka u zwierząt, a już pojawił się nowy wirus, który jest równie groźny. Trzeba podkreślić, że walka z chorobą niebieskiego języka była dla Wspólnoty bardzo kosztowna. Unijny budżet skierowany na eliminację tego wirusa wzrastał od 2006 roku z poziomu 4,6 mln euro do 97,3 mln euro w 2010 roku, stanowiąc ponad 35% wydatków zapisanych na walkę z chorobami...
Argentyna jest poważnym producentem żywości – kukurydzy, pszenicy, fasoli, soi i mleka. Jednak na pierwszym miejscu jest mięso, przede wszystkim wołowina. Hodowla bydła była głównym bazą ekonomiczną dla mieszkańców nizin (Pampas) przez ponad 200 lat. Tymczasem sektor wołowiny, będący niegdyś najważniejszą częścią przemysłu rolno-spożywczego w tym kraju, po raz kolejny ucierpiał w 2011 roku. Dziesiątki rzeźni zamknięto ze względu na kurczącą się podaż bydła oraz rosnące...
Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej, do 2020 r. Unia Europejska pozostanie eksporterem netto mięsa drobiu, wzrośnie zarówno produkcja, jak i spożycie tego gatunku mięsa. W ciągu najbliższych kilku lat globalny popyt na mięso drobiowe prawdopodobnie wzrośnie, co będzie korzystną tendencją dla Unii Europejskiej.
Od 1 stycznia 2012 r. w całej UE i w Europejskim Obszarze Gospodarczym (EOG) wchodzi w życie dyrektywa Rady nr 1999/74/WE z zakresu dobrostanu kur niosek. Zgodnie z jej wymogami, po Nowym Roku zacznie obowiązywać zakaz produkcji jaj spożywczych w klatkach tradycyjnych (nieudoskonalonych).
Już od prawie półtora roku, czyli od dn. 30 czerwca 2010 r., w UE obowiązuje dyrektywa Rady 2007/43/WE ustanawiająca minimalne zasady ochrony kurcząt brojlerów. Nowe przepisy dotyczą głównie zmniejszenia obsady brojlerów, wyposażenia kurników w urządzenia do karmienia i pojenia, ściółki, wentylacji i ogrzewania, usuwania odchodów, oświetlenia, minimalizacji hałasu, a także zarządzania stadem i szkoleń.
Komisja Europejska przyjęła wniosek, który po wprowadzeniu poprawi bezpieczeństwo żywności oraz zapewnieni lepszą ochronę zdrowia zwierząt w UE, za pośrednictwem elektronicznej identyfikacji bydła (EID).
W 2007 roku Polska musiała pogodzić się z faktem, iż z pozycji eksportera wieprzowiny staje się pomału importerem netto tego gatunku mięsa. Od tego czasu nadwyżka w imporcie wieprzowiny, która 4 lata temu wynosiła 32 tys. ton, wzrosła do 265 tys. ton w 2010 roku.