- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Zdaniem przedstawicieli argentyńskiego przemysłu mięsnego, Argentyna jest na dobrej drodze do zajęcia czwartego miejsca wśród największych producentów mięsa drobiowego na świecie. Plan strategiczny argentyńskiego przemysłu do 2020 roku zakłada, że w okresie krótszym niż dekada sektor drobiarski będzie w stanie eksportować 600 tys. ton tego gatunku mięsa rocznie. Od 2003 roku do 2011 roku produkcja drobiu w Argentynie potroiła się (ubój wzrósł z 300 mln sztuk do ponad...
Konsumpcja mięsa w Brazylii kontynuuje wzrost dzięki powiększaniu się klasy średniej społeczeństwa. Zmiany modelu konsumpcji bacznie obserwują producenci, którzy chcą jak najkorzystniej wykorzystać rosnący popyt na mięso. W 2012 roku spożycie mięsa ogółem przypadające na jednego mieszkańca w Brazylii wyniesie prawdopodobnie 97,5 kg/osobę w porównaniu z 95,3 kg/osobę w 2011 roku. Konsumpcja mięsa drobiowego zwiększy się o 4% do 49,2 kg/osobę, natomiast popyt na wołowinę...
W dniach 2-7 maja br. odbyła się w Rzymie 35-ta sesja corocznego spotkania Komitetu Kodeksu Żywnościowego (KKŻ). Głównym celem Codex Allimentarius jest wspieranie i kreowanie zasad, które pozwalają utrzymać bezpieczeństwo żywnościowe. Komisja Kodeksu Żywnościowego została powołana przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przy ONZ oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO). Tym razem Komisja Codex Alimentarius postanowiła wyznaczyć precyzyjne ogólnoświatowe standardy...
Sektor drobiarski jest obecnie najszybciej rozwijającym się segmentem rosyjskiego rolnictwa. Ekspansja produkcji mięsa drobiu w Rosji, wspierana przez programy rządowe, mające na celu pobudzenie inwestycyjne i modernizacyjne w sektorze, powoduje ograniczenie importu produktów z drobiu z zagranicy. Do 2007 r., aby sprostać popytowi wewnętrznemu, Rosjanie sprowadzali wolumen mięsa drobiu przewyższający poziom produkcji w kraju. W ciągu ostatnich 3 lat rosyjska wytwórczość...
Wszyscy producenci trzody chlewnej w UE muszą do końca tego roku dostosować swoje chlewnie do nowych przepisów dobrostanu, które są częścią minimalnych wymagań wzajemnej zgodności (cross-compliance). Zgodnie z zapisami dyrektywy Rady 2008/120/WE ustanawiającej minimalne normy ochrony świń, od 1 stycznia 2013 r. w UE będzie obowiązywał zakaz utrzymywania loch i loszek prośnych w kojcach pojedynczych. Maciory po pierwszych czterech tygodniach ciąży do ostatniego tygodnia przed...
Gwałtowny wzrost spożycia mięsa ogółem przypadającego na jednego mieszkańca w Chinach w ostatnich kilku dekadach wynikał przede wszystkim z rosnącej konsumpcji wieprzowiny. W latach 1975-1995 spożycie mięsa wieprzowego w tym kraju przypadające na jednego mieszkańca rosło rocznie o 900 gramów, wyprzedając roczne tempo wzrostu mięsa drobiowego (270 gramów), wołowego (120 gramów) oraz owczego i koziego (50 gramów). Chiny konsumują prawie 10 razy więcej mięsa wieprzowego niż...
Od kilku lat Indie zbliżają się coraz bardziej do światowej czołówki eksporterów wołowiny. Zdaniem amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA), w 2012 roku przejmą one (Indie) po Brazylii oraz Australii rolę największego eksportera mięsa wołowego. Kraj ten sprzedaje przede wszystkim mięso bez kości z bawołów (Amerykanie wliczają ten gatunek mięsa do bilansu mięsa wołowego ogółem). Bawoły stanowią obecnie jedną trzecią całego stada bydła w Indiach. Zwierzęta te cenione są ze...
Z dniem 20 kwietnia br. Komisja Europejska zniosła dopłaty do eksportu przetworów wieprzowych z UE do krajów trzecich. Zdaniem Komisji, likwidację dopłat uzasadnia wysoki obecnie poziom cen wieprzowiny na rynku unijnym. Do tej pory obowiązywały stawki dopłat 54,2 EUR/100 kg dla mięsa suszonego i wędzonego (szynki z kością, pozostałe mięso) i od 17,1 do 29 EUR/100 kg dla przetworów wieprzowych (kiełbasy, szynki, polędwice, łopatki, inne elementy). Ponad 60% wieprzowiny...
Polski eksport wołowiny znacznie zyskał na otwarciu rynku tureckiego na dostawy z krajów Unii Europejskiej. Obecnie Turcja jest głównym odbiorcą chłodzonej wołowiny z naszego kraju, z udziałem w eksporcie na poziomie ponad 27%. Oczywiście nadal większość polskiego eksportu wołowiny trafia na rynek krajów UE, jednak rynki te nie mogą pochwalić się tak dużą dynamiką wzrostu sprzedaży i ich udział w polskim handlu wołowiną maleje. W przypadku eksportu do Turcji roczna dynamika...
W marcu br. nastąpił kolejny krok w normalizacji handlu wołowiną między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi i Kanadą. Pomału w przeszłość odchodzą problemy, które dotychczas blokowały przepływ towarów między dwoma kontynentami. Dobiega końca 20-letnia „wojna” handlowa dotycząca eksportu mięsa wołowego z hormonami między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi i Kanadą. Transatlantycki spór o wołowinę zaczął się w 1988 roku, kiedy UE zakazała sprowadzania wołowiny...