- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Według ostatnich prognoz amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA) z października bieżącego roku, w 2013 r. Indie nadal będą kontynuowały wzrost eksportu mięsa wołowego. W ostatnich dwóch latach eksport wołowiny (mięsa z mułów) z Indii przekroczył poziom 1 mln ton, i tym samym Indie dołączyły do trójki największych dostawców tego gatunku mięsa na rynek światowy, obok Brazylii, Australii oraz Stanów Zjednoczonych. Jak prognozują Amerykanie w 2013 r. kraj ten może...
Według ostatniego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowanego w dniu 8 listopada, w 2012 r. produkcja mięsa na świecie ma wzrosnąć o 1,6%, czyli szybciej niż w ubiegłym roku, jednakże wolniej niż można się było wcześniej spodziewać. Mimo stosunkowo wysokich cen, wzrost światowej produkcji mięsa będzie ograniczany przez wysokie koszty pasz i osłabienie popytu. Światowa produkcja mięsa ma w 2012 r. wynieść 301,8 mln ton w...
Obecnie trwa już IV edycja ogólnopolskiej akcji promocyjnej „Gęsina na Świętego Marcina”. Tegoroczna akcja pod nazwą „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego i trwa od 26 października do 15 grudnia 2012 r. Partnerem akcji jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. Kampania jest współfinansowana ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Obecna edycja jest kontynuacją podobnej akcji...
Według raportu Komisji Europejskiej z września br. spadkowy trend w produkcji mięsa we Wspólnocie prognozowany na br. utrzyma się także w 2013 roku. Największe spadki będą dotyczyć wołowiny, mięsa owczego i koziego, a także wieprzowiny. Wzrostu produkcji można oczekiwać tylko w przypadku drobiu. W 2012 oraz w 2013 roku zarówno na rynku światowym, jak i unijnym przewidywane są mniejsze dostawy mięsa. Spowolnienie gospodarcze w UE oraz wysoka stopa bezrobocia powodują, że...
Minęła już pierwsza połowa 2012 r., i można dokonać oceny, jak wypadł w tym okresie handel wieprzowiną dla krajów Unii Europejskiej. Okazuje się, że eksport tego gatunku mięsa ze Wspólnoty rośnie coraz wolniej. Jeżeli jednak weźmie się pod uwagę, że obniża się jednocześnie produkcja wieprzowiny w UE, to wyniki eksportu można uznać za całkiem niezłe. Jak wynika z analizy danych Eurostatu łączny eksport żywca,...
We wrześniu br. w Polsce i Niemczech ruszyła kampania pod nazwą „Nowa Jakość w drobiarstwie” promująca polski drób wysokiej jakości w ramach Programu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (z ang. Quality Assurance for Food Products). Akcja będzie trwała 3 lata, jej budżet wynosi 4 mln euro, z czego połowa będzie współfinansowania ze środków unijnych. Na polskim rynku promowane będzie mięso kurcząt i indyków, a na niemieckim – mięso gęsi. Celem kampanii jest dotarcie do...
Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie od 2004 r. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie wywozu, z uwagi na spowolnienie gospodarcze w państwach UE. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce sukcesywnie wzrasta. W 2009 r. wywóz stanowił 29% krajowej produkcji, w 2010 r. – 32%, a w 2011 r. zwiększył się do 34%, co świadczy o coraz większym uzależnieniu rozwoju polskiego drobiarstwa od eksportu. W pierwszym półroczu 2012 r. dodatnie saldo w polskim...
Wysokie tempo rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Rosji w ostatnim czasie zagraża Unii Europejskiej i innym krajom ościennym, stanowiąc poważny problem globalny. Obecnie istnieje duże ryzyko przeniesienia choroby z Rosji na zachód. W 2011 r. w wyniku epidemii choroby w Rosji ok. 300 tys. świń padło lub zostało poddane ubojowi, co spowodowało straty gospodarcze rzędu 240 mln USD. Od 2009 r. do 7 września 2012 r. na terenie Rosji zanotowano 234 przypadki...
Jesieni tego roku ma zostać zaprezentowany publicznie pierwszy hamburger z próbówki. Nad wynalazkiem pracuje już od kilku lat holenderski biotechnolog z uniwersytetu w Maastricht – profesor Mark Post. Sztuczne mięso ma być wyprodukowane z komórek macierzystych mięsni szkieletowych świni. Komórki są w odpowiednich warunkach namnażane i poddawane stymulacji elektrycznej, a po kilku tygodniach powstają z nich fragmenty mięśni. Równolegle z komórek tłuszczowych pobranych z tego...
Od dłuższego czasu pewne negatywne trendy na rynku Wspólnoty są dalej kontynuowane. Należy do nich z pewnością pogłębiający się spadek pogłowia bydła w krajach Unii Europejskiej. Od 2008 roku obniża się ono w średnim tempie 1,1% rocznie, a w przypadku krów mlecznych spadek jest jeszcze większy, i wynosi 1,8%. Wszystko wskazuje na to, że ten negatywny trend zostanie utrzymany w najbliższym czasie. Obniżające się stado tych zwierząt wpływa niekorzystnie na kształtowanie się...