- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Unia Europejska oraz Kanada porozumiały się w sprawie dwustronnej umowy handlowej oraz osiągnęły kompromis, dotyczący problemu dostępu unijnego sera do rynku Kanady oraz kanadyjskiej wołowiny do Wspólnoty. Przewodniczący Komisji Europejskiej José Manuel Barroso oraz premier Kanady Stephen Harper podpisali deklarację dotyczącą kompleksowej umowy gospodarczo-handlowej (ang Comprehensive Economic and Trade Agreement). Najwięcej problemów podczas negocjacji sprawiły kwestie...
Listopad to miesiąc akcji promocyjnej „Kujawsko-pomorska gęsina na Św. Marcina”. organizowanej w 2013 r. już po raz piąty przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Celem akcji jest popularyzacja polskiej gęsiny jako zdrowego, bezpiecznego mięsa i surowca do smacznych potraw, jak również przywracanie ginącej tradycji spożywania gęsiny na świętego Marcina – z okazji Narodowego Święta Niepodległości oraz innych świąt. Doroczna akcja cieszy się coraz większą...
Według prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z listopada br., w 2013 r. produkcja mięsa drobiu na świecie wyniesie 106,8 mln ton – o 1,8% więcej niż w 2012 r. Dynamika przyrostu wytwarzania będzie w tym roku nadal wyższa niż pozostałych gatunków mięsa, jednak ulegnie osłabieniu w porównaniu z rokiem wcześniej (+2,2%). Spowolnienie tempa wzrostu odnotują głównie Chiny, borykające się w tym roku z ptasią grypą. Po wykryciu ognisk...
W sezonie 2012/2013 Australia i Brazylia zanotowały znaczący wzrost eksportu mięsa wołowego, który wynikał z rosnącego popytu w krajach Azji Południowo-wschodniej oraz na Bliskim Wschodzie. Obniżył się natomiast eksport tego gatunku mięsa ze Stanów Zjednoczonych. W omawianym okresie Australijczycy wyeksportowali 1,014 mln ton wołowiny, tj. o 40 tys. ton więcej niż wynosił poprzedni rekordowy poziom handlu. W tym samym czasie Brazylijczycy wywieźli 1,056 mln ton tego...
Według danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń-lipiec 2013 r. import wieprzowiny z krajów trzecich do Unii wyniósł łącznie 20,3 tys. ton (w wadze produktu), tj. był o prawie 6% mniejszy niż przed rokiem. Najwięcej wieprzowiny przywieziono ze Szwajcarii (10,2 tys. ton, spadek o 13%), z Chile (3,6tys. ton, spadek o 14%), Serbii (1,6 tys. ton, wzrost o 21%) oraz ze Stanów Zjednoczonych (824 tony, wzrost o 16%). Przyglądając się strukturze towarowej zakupów można...
Z dniem 18 lipca 2013 r. Komisja Europejska zawiesiła stosowanie ostatnich refundacji do eksportu drobiu, a zarazem do eksportu wszystkich produktów rolnych pochodzenia zwierzęcego. Decyzja ta jest konsekwencją przyjętych przez UE w 2005 r. zobowiązań negocjacyjnych Rundy z Doha w ramach Światowej Organizacji Handlu (WTO), do których należało zakończenie subsydiowania rolnictwa do 2013 r. Komisja uzasadniała również swoją decyzję aktualną sytuacją na rynku drobiu w UE, na...
Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie, dynamika wzrostu uległa znacznemu przyśpieszeniu od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie sprzedaży na rynki zagraniczne, z uwagi na spowolnienie gospodarcze na rynku unijnym. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce również sukcesywnie zwiększa się. W 2009 r. wywóz stanowił 29% krajowej produkcji, rok później już 32%, a w 2012 r. wzrósł do ok. 35-36%, co...
Wysokie tempo rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Rosji oraz pojawienie się w ostatnim czasie choroby na Ukrainie i Białorusi zagraża Unii Europejskiej i innym krajom ościennym, stanowiąc poważny problem globalny. Po raz pierwszy chorobę zanotowano w 1903 r. w Afryce Południowej. Obecnie wirus ASF występuje w kilku rejonach świata – w Afryce, w Rosji, a od czerwca 2013 r. również na Białorusi. W ubiegłych latach występował również w krajach z...
Z ostatniego raportu Komisji Europejskiej z lipca br. dotyczącego sytuacji na unijnym rynku mięsa wynika, że po spadku produkcji mięsa w 2013 r., w kolejnym roku nastąpi jej wzrost. Komisja szacuje, że w bieżącym roku wolumen produkcji mięsa (brutto) ogółem wyniesie około 43,3 mln ton, co oznacza, że byłby to 1% spadek w skali roku. Takie zmiany na rynku mięsa są odbiciem zmniejszenia się produkcji wieprzowiny oraz mięsa wołowego. W przypadku tego pierwszego gatunku mięsa,...
Stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego w paszach dla bydła zabroniono w 1997 r. w czasie epidemii gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), zwanej potocznie „chorobą szalonych krów". Do jej wybuchu przyczyniło się karmienie bydła mączką mięsno-kostną pochodzącą od krów. W 2001 r. zakaz rozszerzono na pasze dla wszystkich zwierząt. Teraz Komisja Europejska częściowo wycofuje się z zakazu. Od 1 czerwca 2013 r. hodowcy ryb w Unii Europejskiej mogą używać przetworzonego...