Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek owoców i warzyw

Prognoza polskiego handlu zagranicznego świeżymi owocami i warzywami w sezonie 2016/2017

19.01.2017

Według najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa  i Gospodarki Żywnościowej „Rynek owoców i warzyw – stan i perspektywy” prognozuje się, że w sezonie 2016/2017 wpływy z eksportu owoców i ich przetworów zmniejszą się w porywaniu do poprzedniego sezonu, a przy mniejszym spadku wartości importu ujemne saldo handlu zagranicznego pogłębi się. Większe będzie także ujemne saldo handlu owocami świeżymi i pogorszeniu ulegnie dodatnie saldo handlowe przetworami owocowymi. W przypadku warzyw we wspomnianym sezonie 2016/2017 wpływy z eksportu świeżych warzyw i ich przetworów pozostaną na bardzo zbliżonym poziomie. Spodziewane jest obniżenie wartości importu przez co zmniejszeniu ulegnie dodatnie saldo handlu zagranicznego.

W sezonie 2016/2017 szacuje się poziom eksportu owoców świeżych w ujęciu ilościowym na poziomie 1,24 - 1,25 mln ton. Spodziewana jest nieco większa sprzedaż jabłek nawet na poziomie 1,0 mln ton, a najważniejszym importerem tych owoców pozostanie nadal Białoruś. Po raz kolejny należy oczekiwać także spadku reeksportowanych owoców południowych, głównie na rynki wschodnie. W przypadku warzyw w sezonie 2016/217 spodziewany jest wzrost ich eksportu – nawet o kilkanaście procent. Prawdopodobnie najbardziej sprzedaż wzrośnie w przypadku kapusty, marchwi, buraków oraz cebuli, choć wzrost będzie dotyczył raczej wszystkich produktów z grupy warzyw gruntowych. Więcej danych w tabeli poniżej:

Wzrost zbiorów warzyw krajowych w roku 2016 spowoduje w omawianym sezonie 2016/2017 zmniejszeniu importu większości gatunków warzyw, a najbardziej dzięki bardzo korzystnym polskim zbiorom będzie to dotyczyło warzyw kapustnych i korzeniowych, a także cebuli. Prawdopodobnie nie wpłynie to jednak na obniżenie zakupów takich produktów jak pomidory, ogórki czy papryka słodka oraz różnego rodzaju sałaty i endywi. Dla owoców tegosezonowy import szacowany jest na poziomie 1,45 mln ton, z czego zdecydowana ilość to owoce południowe z dominującymi tu cytrusami. Spodziewany jest niewielki wzrost zakupów owoców cytrusowych, z uwagi na prawdopodobnie ich niższe ceny importowe, mniej za to sprowadzimy raczej bananów. Chętniej zaimportujemy winogrona, nadal zaś będzie spadlam popyt na importowane owoce pestkowe jak brzoskwinie czy nektarynki oraz owoce kiwi. Więcej w poniższej tabeli:

 

Dagmara Długokęcka FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009