- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Wzrost unijnego eksportu towarów rolno-spożywczych w marcu br., wieprzowina w czołówce wywozu
Wartość unijnego eksportu rolno-spożywczego w marcu 2016 r. wzrosła o 1 mln EUR w porównaniu z lutym br., osiągając pułap 11,3 mld EUR. Pomimo tego wzrostu nie został przekroczony rekordowo wysoki poziom wartości eksportu z marca 2015 r. W porównaniu z marcem 2015 r. największy wzrost wartość eksportu odnotowano w przypadku Chin (+11,8%). Zwiększyła się także wartość wywozu rolno-spożywczego na Ukrainę, do Jordanii i Kambodży. W porównaniu do marca 2015 r. wzrosła o 5,6% wartość unijnego eksportu tych towarów do Rosji. Największy spadek wartości eksportu dotyczył natomiast sprzedaży do Hongkongu, Tajlandii, Egiptu, Algierii, Arabii Saudyjskiej oraz do Libii.
Największy wzrost eksportu w porównaniu z marcem 2015 r. dotyczył: wieprzowiny (wzrost o 32,5% z 318 mln EUR do 422 mln EUR), nasion roślin oleistych (innych niż soja), niektórych przetworów spożywczych, a także wina. W marcu 2016 r. w porównaniu z marcem 2015 r. najbardziej obniżyła się wartość eksportu pszenicy i innych zbóż, skór, mleka w proszku oraz napojów alkoholowych.
Wartość importu rolno-spożywczego do Wspólnoty w marcu 2016 r. wyniosła 9,8 mld EUR w porównaniu z 10,3 mld EUR w marcu 2015 r. Największy spadek dotyczył importu z Brazylii oraz ze Stanów Zjednoczonych. Miesięczny bilans handlowy dla wszystkich produktów rolno-spożywczych w UE w marcu 2016 r. wyniósł 1,4 mld euro w porównaniu do 1,6 mld euro w marcu 2015 r.
Okazuje się, że w okresie 12 miesięcy (od kwietnia 2015 r. do marca 2016 r.) największą dynamikę wzrostu wartości osiągnął eksport rolno-spożywczy do Chin, który wyniósł 10,7 mld EUR, czyli był o 33% lub 2,6 mld EUR większy w porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej. Zwiększyła się także wartość wywozu tych towarów do Stanów Zjednoczonych (o 15% lub 2,6 mld EUR) oraz do Arabii Saudyjskiej (wzrost o 0,9 mld EUR). Wśród analizowanych towarów eksportowanych największy wzrost wartości (w porównaniu z 12 miesięcznym okresem rok wcześniej) osiągnęły wina (+783 mln EUR lub +8%), zboża inne niż pszenica (+560 mln EUR lub +26%.), wódki i likiery (+530 mln EUR lub +5%.), żywe zwierzęta (+486 mln EUR lub +25%) oraz piwa (+439 mln EUR lub +15%). Największy spadek wartości eksportowanych towarów dotyczył natomiast mleka w proszku (-747 mln EUR lub -16%) oraz świeżych owoców (-219 mln EUR lub -8%).
Największy wzrost wartości przywozu do UE w analizowanym okresie osiągnęły: Stany Zjednoczone (+1,3 mld EUR lub +1,3%), Argentyna (+763 mln EUR lub +15%), Turcja (+567 mln EUR lub +13%), Ukraina (+475 mln EUR lub +13%) oraz Chiny (+249 mln EUR lub +5%). Wśród sprowadzanych do Wspólnoty towarów rolno-spożywczych w analizowanym okresie wzrosła wartość importu owoców tropikalnych, orzechów i przypraw (+2,4 mld EUR lub +22%), przetworów owocowych i warzywnych (+537 mln EUR lub +16%), nasion roślin oleistych innych niż soja (+443 mln EUR lub +16%) oraz świeżych lub suszonych warzyw (+407 mln EUR lub +10%). Zmniejszyła się natomiast wartość importu do UE makuchów (-557 mln EUR lub -7%), orzechów kokosowych, kopry i oleju palmowego (-388 mln EUR lub -7%), soi (-388 mln EUR lub -7%), cukru (-156 mln EUR), kwasów tłuszczowych i wosków (-152 mln EUR), kakao (-132 mln EUR) oraz skór (-114 mln EUR).
PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA