- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Na rynek chiński trafia coraz więcej mięsa wieprzowego z krajów Unii Europejskiej
W I kwartale br. eksport mięsa wieprzowego do Chin zwiększył się o blisko 91% w stosunku do analogicznego okresu z 2015 r., z około 150 tys. do 286 tys. ton (nad podst. informacji prasowych). Spora ilość tego gatunku mięsa pochodziła z krajów Unii Europejskiej. W znacznym stopniu dostawy na rynek chiński zwiększyły Hiszpania oraz Niemcy, po ponad 80%, do odpowiednio 50 tys. ton oraz do 70 tys. ton. Dwukrotnie wzrósł wywóz z Francji oraz Danii, natomiast eksport z Holandii zwiększył się aż o 350% do poziomu 14,6 tys. ton. Wywóz wieprzowiny z Wielkiej Brytanii oraz Irlandii do Chin był również wysoki, kształtując się koleino na poziomie 10 tys. ton oraz 8 tys. ton.
Silny wzrost wywozu wieprzowiny do Państwa Środka jest wynikiem ograniczeń w podaży na rynku chińskim, która spowodowała dość znaczny wzrost cen detalicznych tego gatunku mięsa. Niska krajowa podaż przyczyniła się także do zwiększenia importu wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych oraz Kanady. Również Brazylijczycy posiadający dotychczas zapewnione prawo dostępu do rynku chińskiego, z niewielkim poziomem wywozu, zaczęli szybko zwiększać swój udział w handlu wieprzowiną z Państwem Środka. Należy oczekiwać, że niska podaż wieprzowiny na rynku chińskim będzie silnie oddziaływać na wzrost cen w dalszej części 2016 r., co może poskutkować wzrostem dostaw mięsa wieprzowego do Chin do poziomu 2 mln ton w całym 2016 r. (na podst. prognoz Rabobank). Oznaczałoby to tym samym 50% wzrost przywozu w stosunku do 2015 r. Z kolei amerykański departament rolnictwa (USDA) prognozuje, że w 2016 r. chiński import wieprzowiny wzrośnie o 26% do 1,3 mln ton. Chiny mogą tym samym stać się w bieżącym roku największym na świecie importerem tego gatunku mięsa, wyprzedzając Japonię. Głównym czynnikiem wzrostu cen i importu wieprzowiny w Państwie Środka jest gwałtowna redukcja krajowego pogłowia trzody chlewnej i produkcji mięsa. Według analityków amerykańskich, odbudowy stada świń oraz produkcji można się spodziewać dopiero w 2017 r. Wzrost popytu importowego na wieprzowinę ze strony Chin może przynieść pozytywny wpływ na poziom cen wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej.
Warto przy okazji wspomnieć, że w I kwartale 2016 r. zwiększył się także import podrobów wieprzowych do Chin, o 43% do 273 tys. ton. Głównym dostawcą tych towarów do Państwa Środka były Stany Zjednoczone, które wyprzedziły, Danię, Niemcy oraz Hiszpanię. Wszystkie te kraje odnotowały dwucyfrowy wzrost wywozu podrobów wieprzowych na rynek chiński. Zwiększył się także import tych towarów do Chin z Kanady (wzrost o 150%).
Większa sprzedaż wieprzowiny do Chin znalazła swoje przełożenie na wzrost eksportu ogółem wieprzowiny z krajów Wspólnoty na początku 2016 r. Jak podaje Eurostat, w I kwartale br. łączna unijna sprzedaż mięsa wieprzowego (mięso świeże/chłodzone i mrożone) na rynki trzecie zwiększyła się o 34,1% do 488,4 tys. ton. Wzrost eksportu do Chin i Hongkongu odpowiadał za 92,8% łącznego wzrostu unijnego eksportu wieprzowiny do krajów trzecich w analizowanym okresie.
W przypadku Polski, ze względu na epidemię afrykańskiego pomoru świń ze (ASF), eksport do Chin pozostaje nadal zablokowany. Tym niemniej analizując dane handlowe dla naszego kraju, można stwierdzić, że eksport mięsa wieprzowego ogółem na początku bieżącego roku również odnotował dość wyraźny wzrost, na co pośrednio mógł wpłynąć większy eksport mięsa z Unii do Chin. Według wstępnych danych MRiRW eksport mięsa wieprzowego (kod CN 0203) z Polski wyniósł w I kwartale 2016 r. łącznie około 104,4 tys. ton, czyli zwiększył się o 5,2% w stosunku do pierwszych trzech miesięcy 2015 r.
PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA