- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy dla rynku mięsa kurcząt na świecie na 2016 r.
Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w 2016 r. światowa produkcja mięsa kurcząt wzrośnie o 1,1% do 89,7 mln ton. Wzrosty poziomu wytwarzania zanotują najwięksi eksporterzy – USA, Brazylia i UE. Stany Zjednoczone, największy na świecie producent drobiu, zwiększą produkcję o ok. 3% do 18,4 mln ton. W 2015 r. Brazylia przejęła pozycję Chin jako drugiego na świecie producenta mięsa kurcząt, a w 2016 r. produkcja wzrośnie o ponad 3% do 13,6 mln ton, dzięki rosnącemu eksportowi. W Brazylii i Rosji negatywnym czynnikiem wpływajacym na sektor drobiu są obecnie niskie kursy krajowych walut. W Brazylii oznacza to wzrost kosztów produkcji o 30% wobec roku ubiegłego, głównie ze względu na podrożenie importu dodatków paszowych i leków. Rosja będzie nadal zwiększała produkcję (+4,2% do 3,7 mln ton), ale w mniejszym stopniu niż w 2015 r., ze względu na trudną sytuację gospodarczą i rosnące koszty produkcji. Również w UE dynamika wzrostu produkcji będzie niższa niż rok wcześniej (+1,3% do 10,8 mln ton). Chińska produkcja obniży się o 5% z uwagi na zakaz importu stad zarodowych z USA z powodu epidemii ptasiej grypy w 2015 r. Pozostali światowi potentaci zwiększą prawdopodobnie poziom wytwarzania w 2016 r., w tym m. in. Indie, Meksyk, Argentyna, Iran, Turcja, Tajlandia i Indonezja.
Globalny handel mięsem drobiu w 2016 r. będzie uzależniony od sytuacji epidemiologicznej związanej z ptasią grypą oraz od wahań kursów walut. Po ubiegłorocznym 2% spadku, w 2016 r. światowy eksport mięsa kurcząt odbuduje się o 5% do rekordowego poziomu 10,8 mln ton. Wysyłki zwiększą czołowi eksporterzy – Brazylia i USA, którzy mają łącznie trzy czwarte udziału w światowym wywozie. Ożywieniu w handlu będą sprzyjały zwiększony dostęp do rynków, częściowe zniesienie restrykcji wobec USA wprowadzonych ze względu na ptasią grypę, wysoki popyt ze strony Chin oraz utrzymywanie się niskiego kursu reala brazylijskiego. Na poziom unijnego wywozu w 2016 r. może mieć wpływ ptasia grypa we Francji, u największego eksportera w UE. W światowym handlu drobiem w 2016 r. coraz wiekszą rolę będą odrywali drugoplanowi eksporterzy np. Tajlandia, Malezja, Rosja i Ukraina. W 2016 r. światowy import mięsa kurcząt wzrośnie o niespełna 1% do 8,7 mln ton. Popyt zwiększą m.in. Meksyk, Angola, Irak, Chiny, RPA, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Kuba. Rosja ponownie zmniejszy zakupy o połowę, mniej produktów z kurcząt niż przed rokiem sprowadzi prawdopodobnie m.in. Japonia, Arabia Saudyjska, UE i Hongkong.
Od połowy 2015 r. miała miejsce redukcja notowań cen mięsa kurcząt na świecie z uwagi na wzrost produkcji, spadek cen pasz, osłabienie popytu i obniżenie eksportu. Do czynników wpływających na tendencję spadkową należały również restrykcje importowe nałożone przez niektóre kraje w odpowiedzi na epidemię ptasiej grypy w USA, spowolnienie gospodarcze w Chinach i jego negatywny wpływ na światową gospodarkę i rynki finansowe. Spadek cen utrzymał się również w pierwszym kwartale 2016 r. – w marcu br. notowania mięsa kurcząt wyniosły 2459,5 USD/t i były o 2% niższe niż przed rokiem. Na kształtowanie się cen w 2016 r. wpływ będzie miała sytuacja w Chinach, ceny pasz oraz poziom eksportu. Można się spodziewać wzrostu cen amerykańskich w związku z odbudową wywozu. Notowania brazylijskie i unijne powinny być stabilne lub mogą nieznacznie obniżyć się.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : mięso kurcząt, produkcja, spożycie, eksport, import