- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Poziom cen bydła na rynku polskim w 2015 r. wyższy niż przed rokiem, wzrost wywozu mięsa wołowego
Ceny skupu bydła rzeźnego ogółem w Polsce kształtowały się w 2015 r. średnio na poziome 6,03 zł/kg, i były nieznacznie, bo o 1,7% wyższe niż przed rokiem (na podst. danych Głównego Urzędu Statystycznego). Poziom cen żywca w I połowie 2015 r. był wyższy niż w ostatnich 6 miesiącach minionego roku o 2,9%, co wynikało w dużym stopniu ze zwiększenia się dynamiki liczby ubojów bydła począwszy od lipca 2015 r. Biorąc pod uwagę ostatnią dekadę, warto zauważyć, że wyższy niż w 2015 r. średnioroczny poziom cen żywca wołowego ogółem odnotowano jedynie w 2012 r. oraz 2013 r. (odpowiednio 6,49 zł/kg i 6,23 zł/kg).
W 2015 r. odnotowano duże zróżnicowanie jeśli chodzi o dynamikę zmian cen skupu żywca w poszczególnych grup zwierząt. Dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) wskazują, że w najmniejszym stopniu, biorąc pod uwagę cały miniony rok, podrożały jałówki oraz krowy, odpowiednio o 0,7% i 2,4% do poziomu 6,26 zł/kg i 4,63 zł/kg. Mogło się to wiązać z większą dynamiką ubojów tych zwierząt w 2015 r., w porównaniu do innych grup bydła. Dane wstępne GUS (za MRiRW) o ubojach za cały 2015 r. wskazują, że liczba ubitych jałówek wobec 2014 r. zwiększyła się aż o 19% (do 248 tys. szt.), przy 11% wzroście ubojów bydła ogółem. Wzrost ten spowodowany był zwiększeniem krajowej podaży zwierząt na ubój. Według danych GUS, pogłowie jałówek w wieku 1-2 lat na rzeź wzrosło w czerwcu 2015 r. o 45% r/r do poziomu blisko 55 tys. szt. Do uboju mogło trafić także więcej jałówek krów mlecznych, ze względu na obserwowaną w minionym roku dekoniunkturę na rynku mleka.
Największy wzrost cen w 2015 r., jeśli chodzi o wyodrębnione grupy bydła w Polsce, odnotowano w przypadku byków powyżej dwóch lat, i w wieku do dwóch lat. Ceny tych zwierząt wynosiły średnio w 2015 r. kolejno 6,81 zł/kg oraz 6,90 zł/kg, tj. były o 4,4% i 4,7% wyższe niż przed rokiem. Trzeba podkreślić, że wzrostowi cen żywca wołowego, szczególnie w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. sprzyjał większy, w porównaniu do 2014 r., popyt eksportowy. Z danych MRiRW wynika, że eksport mięsa wołowego w 2015 r. wzrósł o 18,7% w stosunku do poziomu wywozu w 2014 r. Szczególnie, bo o 19,4% (do 283,2 tys. ton), zwiększył się wywóz mięsa świeżego lub schłodzonego. Eksport mrożonej wołowiny wzrósł natomiast o 16,6% do 83,6 tys. ton. Zwiększenie eksportu można łączyć ze wznowieniem w naszym kraju produkcji mięsa pochodzącego z uboju rytualnego, tj. mięsa halal oraz koszernego.
PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA