- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Kolor i twardość skorupki jaja ma związek z odpornością kur
Wyselekcjonowanie kur niosek coraz bardziej odpornych na choroby ma coraz większe znaczenie, szczególnie w obliczu ograniczeń dla stosowania antybiotyków u drobiu. Naturalne przeciwciała występujące u zwierząt są istotnym elementem układu odpornościowego. Istnieje jednak negatywny związek między odpornością a produktywnością. Im więcej energii zwierzę zużywa na wspomaganie systemu opornościowego, tym mniej jej zostaje na przyrost masy ciała. W przypadku kur niosek jednak, selekcja w kierunku wyższego poziomu naturalnych przeciwciał ma niewielki negatywny wpływ na produktywność jaj.
Holenderscy naukowcy z uniwersytetu w Wageningen stwierdzili niedawno, że istnieje związek między kolorem i twardością skorupki jaja a systemem odpornościowym kur niosek. Okazało się, że im bielsza skorupka, tym wyższy poziom naturalnych przeciwciał u potomstwa. Coraz twardsza skorupka świadczy natomiast o coraz niższym poziomie przeciwciał.
Hodowla kur niosek w systemie wolnowybiegowym zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych. Selekcja w kierunku naturalnych przeciwciał może być zatem strategią do uzyskania bardziej odpornych kur niosek, które łatwiej poradzą sobie ze zwiększonym zagrożeniem zakażenia chorobami na wolnych wybiegach. Zanim jednak ta strategia zostanie wykorzystana w przemysłowej hodowli drobiu, potrzeba więcej informacji na temat genów określających poziom naturalnych przeciwciał. Selekcja kurcząt o niskim i wysokim poziomie przeciwciał już się rozpoczęła na małą skalę. Następnie kurczęta te zostaną przebadane w naturalnym środowisku w celu określenia, czy wyższy poziom naturalnych przeciwciał prowadzi faktycznie do wyższej ogólnej odporności i ma minimalny negatywny wpływ na poziom produkcji.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA