- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Stabilna produkcja serów w UE, ale znaczna zniżka w eksporcie poza Wspólnotę
Po zaobserwowanej w 2014 roku zwyżce produkcji serów w UE, 2015 rok przyniósł stabilizację. Po pierwszych 8 miesiącach wytworzono niespełna 5,81 mln ton serów, zaledwie o 0,5% więcej niż w okresie porównawczym. Stało się tak w dużej mierze przez to, że Francja i Włochy, drugi i trzeci wytwórca omawianych artykułów, zmniejszyli wolumen kolejno o 1,9%, i 3,7%, a zniżki te zrekompensowane zostały przez wzrost produkcji w Niemczech (+0,6%), Holandii (+6,9%) i Polsce (+1,3%). Na skutek mniejszej dynamiki wzrostu produkcji, Polska nieco oddaliła się od Holandii i pozostała piątym krajem w UE pod względem wielkości produkcji serów. Wśród wiodących krajów wytwarzających te wyroby największą dynamiką wzrostu cieszy się właśnie Holandia.
Według danych Komisji Europejskiej, eksport serów do krajów trzecich zmniejszył się w 2014 roku o 8% i osiągnął poziom 727,3 tys. ton. Ten negatywny trend utrzymuje się w 2015 roku, i po 8 miesiącach bieżącego roku ze Wspólnoty wysłano do krajów trzecich niespełna 460,5 tys. ton serów, o ponad 8% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Eksport zmalał pomimo tego, że wywóz serów z wiodących pod tym względem państw UE był wyższy niż przed rokiem. W przypadku Holandii odnotowano 3% zwyżkę do 87,7 tys. ton, wywóz z Francji wzrósł o 3,6% do 70 tys. ton, a eksport z Niemiec zwiększył się o 0,6% do 61,4 tys. ton. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy bieżącego roku względem analogicznego okresu 2014 r. odnotowano natomiast 32,6% spadek wywozu serów poza kraje UE z Polski, głwnie na skutek rosyjskiego embargo, które wymusiło przekierowanie części serów, które trafiały wcześniej na rynek rosyjski (główny kierunek wywozu w I połowie 2014 r.) na rynki innych krajów UE. Dynamiczne zniżki eksportu serów poza UE odnotowano także w przypadku Finlandii, Danii i Litwy.
Import serów do Unii jest ponad jedenastoipółkrotnie mniejszy niż eksport. Po 8 miesiącach br. był on niższy o 27% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku i osiągnął poziom 39,8 tys. ton. Standardowo sery sprowadzano głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch, mniejsze ilości do Francji i Austrii, a także do Belgii
Adam Bugała FAMMU/FAPA