- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Parlament Europejski nie chce rozmnażania sklonowanych zwierząt oraz importu produktów odklonowanych
Kraje Unii Europejskiej nadal konstruują prawo dotyczące klonowania zwierząt. W dniu 8 września br. Parlament wzmocnił projekt Komisji Europejskiej, w którym zakazano klonowania zwierząt, poszerzając ten zakaz o klonowanie wszystkich zwierząt hodowlanych, klonowanie potomstwa tych zwierząt oraz import wszelkich produktów pochodzących z klonowania do Wspólnoty. Jak podkreślała Renate Sommer, współodpowiedzialna za sprawozdanie, z ramienia parlamentarnej komisji ds. środowiska, technika klonowania nadal nie jest dojrzała, a co więcej, nie poczyniono w niej żadnych postępów. Śmiertelność wśród sklonowanych zwierząt pozostaje wysoka, a wiele z nich umiera po kilku dniach, i co należy podkreślić jest to śmierć bolesna. Sprawozdanie przyjęto 529 głosami za, przy 120 głosach przeciw i 57 wstrzymujących się od głosu.
Z kolei Giulia Moi, współodpowiedzialna za sprawozdanie, w parlamentarnej komisji ds. rolnictwa, podkreśliła, że trzeba brać pod uwagę wpływ klonowania na zdrowie zwierząt i ludzi. Należy też przekazać wiadomość partnerom handlowym Unii, iż Wspólnota nie będzie narażać zdrowia obecnych konsumentów, a także przyszłych pokoleń używając tego typu produktów o wątpliwej jakości.
Parlament Europejski wskazuje na opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), z 2008 r., zgodnie z którą klonowanie negatywnie wpływa na zdrowie i dobrostan znaczącego odsetka zwierząt, prowadząc do ciężkich uszkodzeń lub śmierci. Z tego powodu klonowanie ma niską wydajność, na poziomie od 6% do 15% dla bydła oraz 6% dla świń. Ponadto nieprawidłowości u klonów oraz większa niż zazwyczaj liczba potomków klonowanych zwierząt, powodują trudności przy porodzie oraz śmierć potomstwa. Europosłowie opierając się na badaniach konsumentów, podkreślają, że obywatele UE są zdecydowanie przeciwni żywności wytwarzanej ze sklonowanych zwierząt lub ich potomków. Większość obywateli Wspólnoty nie akceptuje również klonowania do celów hodowlanych, ze względu na dobrostan zwierząt oraz z powodów etycznych.
Zgodnie z przyjętymi poprawkami, przepisy przyjęły formę rozporządzenia, bezpośrednio obowiązującego we wszystkich państwach członkowskich, a nie dyrektywy, która wymagałaby dalszych zmian w przepisach krajowych. Parlament poszerzył także zakaz, obejmując nim wszystkie zwierzęta hodowlane, a nie tylko bydło, świnie, owce, kozy i konie, jak wnioskowała Komisja Europejska. Posłanki odpowiedzialne za raport rozpoczną teraz negocjacje z przedstawicielami Rady, w celu osiągnięcia porozumienia, co do ostatecznego kształtu przepisów.
PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA
Inne artykuły w zakładce Rynki rolne