- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Sery najbardziej istotnymi artykułami mleczarskimi w polskim eksporcie nabiału
Pomimo wprowadzonego przez Rosję zakazu importu artykułów mleczarskich m.in. z krajów UE, dokąd w ubiegłym roku trafiło ok. 10% ogółu wysyłanych z Polski serów, w pierwszej połowie 2015 roku odnotowano 0,3% zwyżkę ilości wywozu. Nastąpił natomiast 18% spadek wartości artykułów z omawianej podgrupy. Pomimo tego sery wciąż pozostają najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego, z niespełna 34% udziałem w jego łącznej wartości. W analizowanym okresie wysłano 105,9 tys. ton tych przetworów, a wskutek spadających w całym analizowanym okresie cen odnotowano 18% spadek wartości eksportu, która osiągnęła poziom 286,8 mln EUR.
Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów są sery dojrzewające, oznaczone zbiorczo kodem PCN 0406 90. Ich wywóz stanowił ponad 46% wartości (ponad 132,39 mln EUR) i 41% wolumenu (czyli 43,04 tys. ton) wszystkich serów, jakie w ubiegłym roku trafiły z Polski za granicę. Oznaczało to 31% spadek wartości, przy 14% zniżce ilości względem poprzedniego roku. Drugą istotną kategorię stanowią wciąż sery świeże i twarogi. W wywozie z pierwszej połowy 2015 roku odnotowano 9% wzrost wartości (do 88,5 mln EUR, jest to 31% udział w eksporcie serów ogółem), zaś wolumen sprzedaży wzrósł o 30% względem analogicznego okresu 2014 roku do 40,3 tys. ton. Słabsze wyniki ilościowe odnotowano w wywozie serów topionych (przez lata zajmowały one drugą pozycję pod względem wartości eksportowanych serów, a na trzeciej pozycji utrzymują się od 2013 roku): wolumen zmniejszył się o 4% do 22,2 tys. ton, a wartość spadła o 11% do 64,2 mln EUR, co stanowiło ok. 22% wartości eksportu serów ogółem. Z tytułu wywozu 2,5 tys. ton pozostałych typów serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano łącznie 1,7 mln EUR.
Adam Bugała FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : sery, eksport mleczarski, Polska, embargo