- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Większy niż przed rokiem skup mleka w UE a produkcja serów stabilna
Niska dochodowość produkcji mleka notowana w II połowie 2014 roku i na początku bieżącego, wraz z koniecznością zapłacenia kar za przekroczenie kwot mlecznych, powinny przekładać się na silny spadek skupu mleka we wszystkich krajach Unii Europejskiej, należących do grupy głównych eksporterów przetworów mleczarskich. Jednak według danych KE w I połowie 2015 r., dostawy surowca do mleczarni w Unii Europejskiej ogółem ukształtowały się na poziomie 76,86 mln ton, czyli o 0,8% wyższym niż w analogicznym okresie 2014 roku. Analizując sytuację w przypadku najbardziej liczących się producentów mleka, dostawy najbardziej wzrosły w Irlandii - o 7,8% w skali roku (do 3,36 mln ton), Wielkiej Brytanii (+1,4% do 7,71 mln ton), Holandii (+1,9% do 6,48 mln ton) i w Polsce (+1,8% do 5,37 mln ton). Przyglądając się przetwórstwu jedynie w przypadku pełnotłustego mleka w proszku odnotowano dynamiczny spadek. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2015 roku unijna produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) była o 11,1% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 310,6 tys. ton. Produkcja serów natomiast spadła zaledwie o 0,1% i osiągnęła poziom 4,33 mln ton. Zmniejszyła się także produkcja mleka płynnego (-1,9% w skali roku do 13,65 mln t) oraz produktów fermentowanych
(-3,1% do 3,52 mln ton). O 3,2% w skali roku wzrosła natomiast produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), a masła wyprodukowano o 1,2% więcej niż w pierwszym półroczu 2014 roku.
Obserwowane w przetwórstwie tendencje nie są odzwierciedlane w handlu zagranicznym przetworami mleczarskimi. W bieżącym roku dość mocno spadła sprzedaż zagraniczna serów, dla których podstawowym (poza unijnym) rynkiem zbytu była Rosja. Najnowsze dane Komisji Europejskiej za 7 miesięcy 2015 roku wskazują, że ich eksport ogółem był o 11% niższy, niż w analogicznym okresie 2014 roku i wyniósł 403 tys. ton. Powyższy wynik byłby jeszcze słabszy, gdyby nie silny wzrost zakupów dokonywanych przez USA, które w pierwszych siedmiu miesiącach bieżącego roku zaimportowały o 26% więcej serów niż przed rokiem (łącznie 103,49 tys. ton), w tym import z UE sięgnął 74,5 tys. ton, był zatem o 21% wyższy niż w analogicznym okresie 2014 r. Na drugim miejscu wśród odbiorców serów z UE znalazła się Japonia, która jednocześnie w tym roku jest największym światowym importerem serów. Ogółem w analizowanym przedziale czasowym Japonia sprowadziła 146,24 tys. ton tych produktów, co było 11% zwyżką w skali roku. 32,17 tys. ton tego importu pochodziło z UE (+62,5% w skali roku). W analizowanym okresie w mniejszym stopniu kraje UE zmniejszyły także eksport pełnego mleka w proszku - o 5 % do 234,5 tys. ton. Było to spowodowane m.in. dużym spadkiem wysyłek do krajów afrykańskich, w tym Algierii, Nigerii i Libanu.
W pierwszych siedmiu miesiącach 2015 istotnie wzrosła sprzedaż z UE na rynki trzecie odtłuszczonego mleka w proszku (+9% do 419,2 tys. ton). Taką samą dynamiką wzrostu charakteryzował się wywóz masła. Łącznie w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2015 roku z Unii Europejskiej wywieziono 80,2 tys. ton tego tłuszczu. Warto dodać, że w analogicznym okresie 2014 roku ponad 30% masła trafiało na rynek rosyjski.
Adam Bugała FAMMU/FAPA