- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Więcej mleka do produkcji OMP i masła
W związku z przedłużeniem rosyjskiego embarga m.in. na przetwory mleczne pochodzące z UE, co oznacza dalszy brak możliwości eksportu unijnych serów na ten rynek, w krajach Wspólnoty odbywa się przekierowywanie części mleka przeznaczanego wcześniej na produkcję serów do produkcji odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Analitycy z Komisji Europejskiej szacują, że w związku z takim stanem rzeczy w 2015 roku produkcja OMP w UE może wzrosnąć nawet o 8%. Podczas gdy produkcja mleka w UE pomiędzy styczniem a kwietniem (kiedy w wielu krajach ograniczano dostawy w celu uniknięcia lub zminimalizowania kar z tytułu przekroczenia kwot mlecznych) była wciąż poniżej zeszłorocznego poziomu, produkcja OMP, napędzana przez rynki eksportowe, wzrosła o 1,3%. Analitycy szacują, że tendencja ta będzie się nasilać razem ze wzrostem produkcji mleka w pozostałych miesiącach roku, podczas gdy wzrost przetwórstwa mleka na sery będzie ograniczany. Unijne odtłuszczone mleko w proszku jest konkurencyjnym towarem na światowym rynku, a jego dobrą pozycję wspiera m.in. deprecjacja waluty euro w stosunku do dolara amerykańskiego. W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2015 roku odnotowano dynamiczne zwyżki wywozu unijnego OMP do Egiptu, Pakistanu, Japonii, Filipin, Bangladeszu, Wietnamu, Tajlandii i Meksyku, podczas gdy eksport do Algierii (głównego kierunku wywozu OMP z UE) zmniejszył się o 26%.
Szacunki analityków KE wskazują, że w całym 2015 roku eksport OMP z UE osiągnie poziom 760 tys. ton i będzie o 17% wyższy niż w 2014 roku. Zakładają oni, że obserwowane w pierwszym kwartale roku tendencje utrzymają się w całym roku.
Wraz ze wzrostem podaży w kolejnych miesiącach mogą wzrosnąć zapasy odtłuszczonego mleka w proszku, oczekiwane jest jednak, że pozostaną na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego do grudnia 2015 roku. Na koniec kwietnia 2015 r. zapasy w ramach programu prywatnego przechowalnictwa były ograniczone do 14 tys. ton.
Podobnie jak w przypadku OMP rozwija się rynek tłuszczów mlecznych i szacuje się, że pomimo rosyjskiego embarga wywóz masła poza UE w 2015 roku będzie o 10% większy niż przed rokiem. Po pierwszych czterech miesiącach roku obserwowana jest już 9% zwyżka wywozu tego tłuszczu, przede wszystkim do Egiptu, Arabii Saudyjskiej i USA. Zarówno Unia Europejska jak i Nowa Zelandia korzystają na obniżeniu produkcji masła w USA.
W 2015 roku produkcja masła we Wspólnocie może wzrosnąć o 3% w stosunku do jej poziomu z 2014 r. Eksport, mimo że rozwija się dosyć dynamicznie, nie jest głównym czynnikiem napędzającym wzrost produkcji. Wywozowi podlega tylko ok. 7% wytworzonego w UE masa. Zwyżka produkcji związana jest z użytkiem lokalnym, przede wszystkim w przemyśle, np. w piekarniach, wspiera to rynek i ogranicza kumulację zapasów.
Adam Bugała FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : mleko, kwoty mleczne, UE, produkcja, OMP, masło, przetwory mleczne