- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Krótkoterminowa prognoza Komisji Europejskiej dla rynku drobiu
W lipcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci Komisji przewidują, że w 2015 r. produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE wzrośnie w skali roku o 1,8% do ok. 13,5 mln ton. Ekspansji poziomu wytwarzania będą sprzyjały niższe ceny pasz. W pierwszym kwartale br. unijna produkcja drobiu wzrosła o 4% wobec tego samego okresu 2014 r. Największą dynamikę wzrostu zaobserwowano w Polsce (+16%), Hiszpanii (+8%), Francji (+4%) i Niemczech (+2%). W 2016 r. wzrostowa tendencja w UE powinna utrzymać się (+1,5% do 13,7 mln ton), pod warunkiem braku większych zakłóceń sytuacji rynkowej (choroby drobiu, wzrost cen pasz itp.).
Komisja prognozuje, że po znacznym wzroście w 2014 r. (+4%), spożycie drobiu w UE w 2015 r. zwiększy się już tylko o 1%, a w 2016 r. o dalsze 1,7% do 13 mln ton, czyli przeciętnie do 25,5 kg na jednego mieszkańca. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym oraz wzrost produkcji będą nadal faworyzowały mięso drobiu.
Epidemia ptasiej grypy w USA oraz silny dolar prawdopodobnie osłabią konkurencyjność amerykańskiego drobiu na rynkach zagranicznych, co pozwoli UE dostarczać większe ilości białego mięsa do niektórych państw azjatyckich i afrykańskich, jak np. Hongkong czy Angola, gdzie do tej pory dominowali Amerykanie. W 2015 r. unijny eksport mięsa drobiu wzrośnie prawdopodobnie o 6,3% do ok. 1,4 mln ton, wspierany silnym popytem ze strony Azji i Afryki.
W 2016 r. dynamika wzrostu wywozu zmniejszy się do ok. 1,7% ze względu na spodziewany powrót drobiu z USA na rynek światowy oraz przejęcie przez Brazylijczyków większego udziału w Chinach (po zniesieniu embarga na brazylijskie mięso) oraz w Arabii Saudyjskiej (zatwierdzenie nowych zakładów). W 2015 r. unijny import mięsa drobiu obniży się prawdopodobnie o ok. 3%, głównie ze względu na spadek dostaw z Brazylii. Spowolnienie gospodarcze w tym kraju wpłynęło na spadek spożycia wewnętrznego wołowiny na korzyść mięsa drobiu. Brazylia zmieniła również preferowane kierunki zbytu dla swojego drobiu, zyskując większe udziały w rynku chińskim.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : drób, prognoza krótkoterminowa, produkcja, handel, UE