- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Ptasia grypa wielką niewiadomą dla amerykańskiego sektora drobiu
Epidemia wysokozjadliwej ptasiej grypy, która rozpoczęła się pod koniec 2014 r. w USA, jest najbardziej dotkliwa w historii tego kraju. Jak do tej pory skutkuje ona stratami ponad 46 mln szt. drobiu oraz znacznym niedoborem i wzrostem notowań jaj. Ceny hurtowe jaj na rynku amerykańskim w czerwcu br. wzrosły w skali roku prawie dwukrotnie.
Ptasia grypa stanowi również niewiadomą dla amerykańskiego sektora kurcząt brojlerów. Na obszarach dotkniętych chorobą znajdowały się fermy hodowlane kurcząt, jednak wirus jak dotąd nie zaatakował tych ptaków. Nie ma pewności, czy wynika to z krótkiego okresu produkcyjnego brojlerów, czy raczej z faktu, że ptasia grypa wystąpiła głównie w regionach USA o dużej koncentracji ferm indyków i kur niosek. W przeszłości zdarzały się już przypadki wysokozjadliwej ptasiej grypy w gospodarstwach hodowlanych kurcząt brojlerów (np. w Holandii w 2003 r., straty ok. 30 mln szt. kurcząt). Ryzyko epidemii w USA pozostanie zatem nadal wysokie, zwłaszcza jesienią tego roku, gdy rozpoczną się wędrówki dzikiego ptactwa zakażonego wirusem na południe. Dzikie ptaki są prawdopodobnie najczęstszymi nosicielami wirusa ptasiej grypy.
Amerykańska produkcja kurcząt jest w tym roku wyższa niż w 2014 r., chociaż tempo wzrostu ostatnio zmalało. Według przewidywań Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), liczba ubojów kurcząt brojlerów będzie tej jesieni o ok. 2,5-3% wyższa niż przed rokiem. Wrośnie również o ok. 4,8% waga poubojowa ptaków, co oznacza 7-8% wzrost produkcji mięsa kurcząt. Pomimo wzrostu poziomu wytwarzania, eksport mięsa kurcząt z USA jest niższy niż przed rokiem. W maju br. wysyłki amerykańskiego mięsa kurcząt spadły o 8,4%. Spowodowało to znaczny napływ produktów z kurcząt na rynek krajowy, który może mieć problemy z wchłonięciem nadwyżki.
Jak do tej pory, większość krajów zastosowała zakazy importu jedynie z terenów USA dotkniętych ptasią grypą. Chiny i Korea Płd. wprowadziły całkowite zakazy importu amerykańskiego drobiu z powodu ptasiej grypy, natomiast Rosja blokuje dostawy z USA, UE, Kanady i innych krajów zachodnich w odpowiedzi na sankcje polityczne. Handlowcy szacują, że w pierwszym kwartale 2015 r. straty dla amerykańskiego przemysłu drobiarskiego z powodu restrykcji wprowadzonych przez importerów wyniosły ok. 600 mln USD. Amerykanie eksportują corocznie drób i jaja o wartości ok. 5,7 mld USD, z czego trzy czwarte pochodzi od sektora kurcząt brojlerów.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : drób, ptasia grypa, epidemia, produkcja, eksport