- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Unijni eksporterzy mięsa czerwonego odrabiają straty po ciężkim 2014 r.
W I kwartale 2015 r. unijni eksporterzy mięsa czerwonego zaczęli odrabiać straty po ciężkim dla handlu 2014 r. Sprzedaż unijnej wieprzowiny oraz pozostałych produktów z wieprzowiny na rynkach trzecich wzrosła w I kwartale br. o 9% do poziomu 413,9 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa). Trzeba podkreślić, że wzrost ten jest o tyle istotny, że uwarunkowania rynkowe w 2014 r. były niekorzystne. Po wprowadzeniu embarga na unijną wieprzowinę przez Rosję pod koniec stycznia minionego roku, a także po znacznym spadku sprzedaży na Ukrainę oraz do Białorusi, unijni eksporterzy musieli szukać nowych rynków zbytu. Straty te zostały odrobione przede wszystkim na rynkach azjatyckich. W 2014 r. odnotowano co prawda 9% spadek zamówień z Chin, było to jednak kompensowane 27% wzrostem eksportu do Hongkongu. Ożywiła się także sprzedaż na Filipiny (wzrost o 109%), do Korei Południowej (wzrost o 105%) oraz do Stanów Zjednoczonych (wzrost o 41%). Wśród nowych rozwijających się rynków eksportowych należy wymienić Australię, która w I kwartale 2015 r. sprowadziła z Unii 22,2 tys. ton wieprzowiny oraz produktów z wieprzowiny (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 69% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Jak wskazują dane Komisji Europejskiej, rośnie zainteresowanie podrobami wieprzowymi. Przypomnijmy, że grupa tych produktów została także objęta rosyjskim embargiem. Tym niemniej dynamiczny wzrost sprzedaży podrobów i tłuszczów wieprzowych w 2014 r. na rynkach azjatyckich, w tym do Chin (o 17%), Korei Południowej (o 144%) oraz Japonii (o 115%), pomógł w odrobieniu strat. W I kwartale br. sprzedaż tych towarów do krajów azjatyckich nadal rosła, do Chin zwiększyła się o 31%, do Korei Południowej o 171%, a do Japonii o 65%.
Eksport wołowiny, który trafia na rynki trzecie jest znacznie mniejszy. W I kwartale 2015 r. było to 44,7 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa). Okazuje się jednak, że dynamika sprzedaży (+18%) na rynkach trzecich dla tego gatunku mięsa była wyższa niż w przypadku wieprzowiny (+9%). Utrata rynku rosyjskiego, ze względu na wprowadzenie embarga w 2014 r., była sporym wyzwaniem dla eksporterów mięsa wołowego z krajów Unii Europejskiej. Tym niemniej udało im się nadrobić straty dzięki zwiększeniu wywozu do Hongkongu, Szwajcarii oraz na Filipiny.
Podobnie sytuacja wyglądała dla podrobów wołowych. Eksport tych produktów zwiększył się w I kwartale br. o 8% do 41,3 tys. ton, wspierany przez rosnącą sprzedaż do Hongkongu, Ghany oraz Wybrzeża Kości Słoniowej (wzrosty po około 39%). Należy przy tym wspomnieć, że omawiany wzrost eksportu mięsa oraz podrobów z Unii do krajów trzecich wspierany był przez osłabienie euro względem dolara.
PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA