- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy FAO dla światowego rynku drobiu w 2014 r.
Według prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), po niewielkim wzroście w 2013 r., w 2014 r. w produkcja drobiu na świecie zwiększy się wobec roku poprzedniego o 1,6% do 108,7 mln ton. Największy producent – USA, podwyższy poziom wytwarzania o 1,8% do rekordowych 20,6 mln ton. Chiny obniżą natomiast produkcję o 1,7%, ze względu na skutki epidemii ptasiej grypy z 2013 r. Pozostali potentaci na światowym rynku drobiu zanotują niewielkie, ok. 1% wzrosty produkcji, w tym UE, Brazylia i Meksyk. Szczególnie wysoką dynamikę wzrostu wytwarzania FAO przewiduje dla Rosji (+8%) i Indii (+6%).
W globalnym handlu mięsem dominuje mięso drobiu z 45% udziałem. W ciągu ostatniej dekady wolumen eksportu zwiększył się dwukrotnie, jednak w 2012 r. i 2013 r. tempo wzrostu nieco osłabło. W 2014 r. przewiduje się 2,4% wzrost wywozu ze względu na wyższe poziomy produkcji u największych eksporterów oraz konkurencyjność cenową drobiu na rynku światowym wobec innych gatunków mięsa. U czterech największych eksporterów – USA, Brazylia, UE i Chiny, których wysyłki stanowią w sumie trzy czwarte światowego wywozu, występuje w ostatnich latach niższe tempo wzrostu wywozu drobiu. Najwyższa dynamika wzrostu będzie natomiast w 2014 r. udziałem drugoplanowych eksporterów, m.in. Tajlandii, Turcji, Argentyny, Ukrainy i Białorusi. Co ciekawe, powyższe kraje skupiają się na odmiennych rynkach docelowych. Tajlandia dostarcza głównie elementy bez kości do Japonii i UE, a Turcja specjalizuje się w wysyłkach całych tuszek z certyfikatem halal na Bliski Wschód. Argentyna eksportuje najwięcej do Wenezueli, a ostatnio poszerza swoje rynki zbytu m.in. o Chiny i RPA. Ukraina i Białoruś wysyłają swoje produkty głównie na rynki Wspólnoty Niepodległych Państw (WNP), w tym również do Rosji.
Światowy import mięsa drobiowego wzrośnie w tym roku o 2,6%, w największym stopniu zwiększą go kraje afrykańskie (+4,8%). W tym regionie wzrosną zakupy głównie ze strony Angoli, Ghany i Beninu, gdzie wzrost dochodów wzmacnia popyt na drób. Największy importer z Afryki – RPA, zanotuje jednak niewielki spadek przywozu. Kraje azjatyckie będą sprowadzały o 3,4% więcej mięsa drobiu niż rok wcześniej, pomimo stagnacji importu Chin i Japonii ze względu na ograniczony wzrost krajowego spożycia. Kraje bliskowschodnie – Arabia Saudyjska, Irak i Zjednoczone Emiraty Arabskie będą natomiast miały wysokie dynamiki wzrostu przywozu, głównie w segmencie produktów halal. W Europie Rosja ograniczy zakupy drobiu o 2% do 540 tys. ton, czyli poziomu niższego niż połowa importu sprzed ok. 10 lat. Sprzyjać temu będzie znaczny wzrost krajowej samowystarczalności w zakresie produkcji drobiarskiej. Minimalnie mniej mięsa drobiu niż przed rokiem sprowadzi również Unia Europejska z uwagi na wzrost produkcji wewnętrznej. Na kontynentach amerykańskich import drobiu zwiększy Meksyk, dzięki rosnącemu stopniowo zapotrzebowaniu.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA