- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Szacowana niższa bilansowa konsumpcja masła w Polsce w 2013 r.
Według danych GUS w 2012 roku po dwóch latach spadków wzrosła bilansowa konsumpcja masła. Przeciętny mieszkaniec Polski w ciągu całego 2012 roku spożył 4,1 kg masła, czyli o ok. 2,5% więcej niż w 2011 roku. Na taki stan rzeczy wpływ miał przede wszystkim wzrost podaży oraz relatywne obniżenie cen detalicznych masła względem pozostałych tłuszczy jadalnych (w tym margaryn itp.). Analitycy z IERiGŻ przewidują jednak, że nie będzie to długotrwałe odwrócenie tendencji i szacują, że w 2013 roku bilansowa konsumpcja masła spadła do 4 kg na mieszkańca. Spadek ma dotyczyć głównie drugiej połowy roku, a ma być on następstwem wzmożonego eksportu w warunkach ograniczonej produkcji.
Z badan budżetów gospodarstw domowych wynika, że w 2012 r. spożycie masła (w wadze handlowej produktu) w przeliczeniu na osobę w gospodarstwach domowych ogółem było o ok. 3,8% mniejsze niż w 2011 roku. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że od 2000 roku spożycie masła ograniczyły wszystkie grupy gospodarstw domowych. W okresie tym największy spadek konsumpcji odnotowano w gospodarstwach osób pracujących na własny rachunek (-26%) i pracowników (-25%), a najmniejszy emerytów i rencistów (-10%).
Opracowanie: Adam Bugała FAMMU/FAPA