- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Unijna produkcja drobiu zwalnia tempo
W marcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci przewidują w 2014 r. dobre zbiory zbóż, odbudowę produkcji mięsa oraz dalszy wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej.
Drób jest najbardziej dynamicznym sektorem spośród wszystkich gatunków mięsa, a jego produkcja i spożycie rosną sukcesywnie od 2007 r. Tempo wzrostu wytwarzania drobiu w ostatnich 3 latach zostało spowolnione w porównaniu z poprzednim okresem z uwagi na znaczne zwiększenie kosztów pasz, co wpłynęło na spadek opłacalności chowu. W 2013 r. poziom unijnej produkcji drobiu brutto wzrósł wobec roku poprzedniego o 1,7% do 12,86 mln ton. Wśród czołowych producentów najwyższe poziomy wzrostu zanotowano w Polsce (+8%) i Niemczech (+2%).
W ciągu najbliższych lat dynamika wzrostu produkcji drobiu będzie prawdopodobnie umiarkowana – 0,8% w 2014 r. i 0,7% w 2015 r., a produkcja wołowiny i wieprzowiny odbuduje się po okresie stagnacji.
Z uwagi na dużą konkurencyjność cenową w porównaniu z mięsem czerwonym oraz nadal niepewną sytuację gospodarczą w UE, spożycie drobiu będzie nadal rosło pomimo wyższej podaży pozostałych gatunków mięsa. W 2013 r. poziom unijnej konsumpcji drobiu wzrósł wobec 2012 r. o 1,4% do 12,34 mln ton, co odpowiada 21,4 kg na jednego mieszkańca. Udział mięsa drobiowego w spożyciu mięsa ogółem w UE wyniósł 30%. W 2014 r. i 2015 r. konsumpcja mięsa białego będzie rosła w wolniejszym tempie – odpowiednio o 0,8% i 0,6% w skali roku.
W 2013 r. Unia Europejska była nadal znaczącym eksporterem netto mięsa drobiu, pomimo zawieszenia ostatnich subsydiów do wywozu mrożonych tuszek kurczęcych w lipcu ubiegłego roku. W 2013 r. UE skierowała na rynki krajów trzecich 1,3 mln ton drobiu – o ok. 1% mniej niż rok wcześniej, a dodatnie saldo w handlu wyniosło ok. 500 tys. ton. Wzrosły zwłaszcza dostawy do Arabii Saudyjskiej (+4%) i RPA (+17%), wysyłki do tych dwóch krajów stanowiły prawie jedną czwartą całkowitego eksportu drobiu z UE. Polityka Rosji zmierzająca do uzyskania samowystarczalności w zakresie krajowej produkcji drobiu spowodowała ograniczenie importu drobiu z UE o 18%. Zmniejszyły się również dostawy na Ukrainę (-28%) i Białoruś (-38%). Z uwagi na rosnącą konkurencję brazylijskiego drobiu na rynku światowym oraz ograniczenie popytu przez Rosję, w 2014 r. spodziewany jest kolejny spadek eksportu drobiu z UE o 0,5%. W 2015 r. poziom unijnego wywozu powinien się już odbudować o 1%.
Po wzroście importu drobiu do UE w 2011 r. i 2012 r., w ubiegłym roku miał miejsce spadek poziomu przywozu o 6% do 788 tys. ton., głównie ze względu na niższe dostawy z Brazylii (-12%). Zostało to częściowo zrekompensowane wyższym importem tajskiego drobiu (+15%), w wyniku zniesienia przez UE zakazu importu surowego mięsa kurcząt z tego kraju od 1 lipca 2012 r. Spowolnienie wzrostu spożycia mięsa drobiu w kolejnych dwóch latach spowoduje ograniczenie importu o 0,4% w 2014 r.
W 2013 r. ceny producenta drobiu w UE podążały w tym samym kierunku co ceny pasz i do sierpnia przewyższały poziom z 2012 r. rosnąc do rekordowych 2000 EUR/t. W drugiej połowie roku unijny drób zaczął jednak tanieć dzięki obniżeniu cen zbóż po nowych zbiorach. Średnie ceny w całym 2013 r. pozostały jednak na poziomie o 2% wyższym niż rok wcześniej. Przeciętne ceny sprzedaży mięsa kurcząt brojlerów w Polsce były najniższe w całym ugrupowaniu i stanowiły około 72% średniej unijnej.
Opracowanie: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA