- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Brazylia i Australia w czołówce eksporterów wołowiny na świecie w sezonie 2012/2013
W sezonie 2012/2013 Australia i Brazylia zanotowały znaczący wzrost eksportu mięsa wołowego, który wynikał z rosnącego popytu w krajach Azji Południowo-wschodniej oraz na Bliskim Wschodzie. Obniżył się natomiast eksport tego gatunku mięsa ze Stanów Zjednoczonych. W omawianym okresie Australijczycy wyeksportowali 1,014 mln ton wołowiny, tj. o 40 tys. ton więcej niż wynosił poprzedni rekordowy poziom handlu. W tym samym czasie Brazylijczycy wywieźli 1,056 mln ton tego gatunku mięsa, tj. najwięcej od sezonu 2007/2008, i o 28% więcej niż w sezonie 2011/2012. Dla porównania handel amerykańską wołowiną obniżył się o 7% w porównaniu z sezonem 2011/20012 do około 776 tys. ton.
Pogorszenie się warunków produkcyjnych w wielu regionach Australii w I połowie 2013 r. sprawiło, że zwiększyła się liczba ubijanego bydła. W rezultacie ceny zwierząt spadły, co z kolei wpłynęło na wzrost konkurencyjności australijskiej wołowiny, i to pomimo wyższej wartości dolara. Japonia pozostała dla Australii największym rynkiem zbytu na wołowinę (298,8 tys. ton), wyprzedzając Stany Zjednoczone (206,6 tys. ton) oraz Koreę Południową (137,7 tys. ton). Warty podkreślenia jest znaczący wzrost eksportu tego gatunku mięsa do Chin (o 1093% do 92,2 tys. ton), a także do krajów Bliskiego Wschodu (o 51% do około 48 tys. ton).
Wzrost eksportu wołowiny z Brazylii był przede wszystkim wynikiem postępującej deprecjacji reala brazylijskiego oraz silnego popytu płynącego z Rosji i Hongkongu. W omawianym okresie Brazylia wyeksportowała do Rosji 268,4 tys. ton wwołowiny, tj. o 20% więcej niż w poprzednim sezonie. Dostawy do Hongkongu wzrosły zaś o 82% do 159,8 tys. ton, natomiast do Egiptu zwiększyły się o 14% do 130,7 tys. ton.
Dla porównania w omawianym okresie osłabł eksport wołowiny z USA. Złagodzenie wymagań w handlu z Japonia (podwyższenie wieku zwierząt do 30 miesięcy, od których mięso może trafić na rynek japoński) sprawiło, że kraj ten stał się głównym rynkiem zbytu na amerykańską wołowinę (173,6 tys. ton). W omawianym okresie wzrosły także dostawy amerykańskiej wołowiny do Kanady (o 3% do 141,4 tys. ton), spadły zaś do Meksyku (o 29% do około 101 tys. ton). Eksport do Hongkongu oraz Tajwanu wzrósł odpowiednio o 93% oraz 11%.
Pomimo tego, że eksport wołowiny z Brazylii był większy niż z Australii, jego wartość (4,62 mld USD) okazała o 10% niższa od eksportu z Australii (5,07 mld USD). Było to możliwe dzięki dostępowi Australijczyków do bogatych rynków zbytu takich jak: Japonia, Korea Południowa oraz Stany Zjednoczone, gdzie uzyskiwano wyższe ceny ze sprzedaży. Trzeba też podkreślić, że mimo obniżenia się wolumenu eksportu wołowiny z USA, jego wartość wzrosła o 3% do 4,8 mld USD. Okazuje się także, że najwyższe średnie ceny w eksporcie uzyskiwali Amerykanie (6,20 USD/kg), wobec średnich cen eksportowych wołowiny z Australii (4,80 USD/kg) oraz Brazylii (4,62 USD/kg).
Opracowanie: Paweł Kostrzyński FAMMU/FAPA