- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
UE – dodatni bilans handlu mięsem wieprzowym w pierwszych siedmiu miesiącach 2013 r.
Według danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń-lipiec 2013 r. import wieprzowiny z krajów trzecich do Unii wyniósł łącznie 20,3 tys. ton (w wadze produktu), tj. był o prawie 6% mniejszy niż przed rokiem. Najwięcej wieprzowiny przywieziono ze Szwajcarii (10,2 tys. ton, spadek o 13%), z Chile (3,6tys. ton, spadek o 14%), Serbii (1,6 tys. ton, wzrost o 21%) oraz ze Stanów Zjednoczonych (824 tony, wzrost o 16%). Przyglądając się strukturze towarowej zakupów można stwierdzić, że dominowały w niej podroby i tłuszcze (57% udział) oraz mięso mrożone (29% udział).
W omawianym okresie kraje Unii wyeksportowały łącznie poza Wspólnotę około 1 mln 756 tys. ton wieprzowiny (w wadze produktu), tj. o 0,4% mniej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami tego gatunku mięsa z Unii były: Rosja (422,7 tys. ton, 24% udział), Chiny (389,3 tys. ton, 22% udział), Hongkong (212,1 tys. ton, 12% udział), Japonia (131,8 tys. ton), Ukraina (71,5 tys. ton), Filipiny (60,0 tys. ton), Korea Południowa (57,1 tys. ton), Białoruś (50,9 tys. ton) oraz Stany Zjednoczone (34,2 tys. ton).
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (42%), których wyekspediowano odpowiednio o 1% mniej oraz o 4% więcej niż przed rokiem. Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w krajach Wspólnoty, wysyłki żywca wieprzowego były o 40% niższe. Obniżył się także wywóz świeżego mięsa (o 23%). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (wzrost o 5%). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Francja i Holandia. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Polski, Francji, Holandii i Wielkiej Brytanii. Bilans handlu unijnym mięsem wieprzowym w pierwszych siedmiu miesiącach 2013 r. był dodatni. Należy oczekiwać, że w całym 2013 r. eksport wieprzowiny ze Wspólnoty ukształtuje się na niższym poziomie w stosunku do poprzednich dwóch lat.
Opracowanie: Paweł Kostrzyński FAMMU/FAPA