- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Konsumpcja masła w Polsce wyższa niż przeciętnie w UE
Według szacunków danych IERiGŻ w latach 2000-2012 produkcja masła i tłuszczy mlecznych w Polsce wzrosła o niemal 27% i osiągnęła poziom 176,5 tys. ton. Obecnie udział naszego kraju w ogólnej produkcji unijnej wynosi około 9,16%. Masło nie jest głównym artykułem mleczarskim w strukturze handlu zagranicznego produktami mlecznymi z Polski. W 2012 jego wywóz osiągając wartość 92 mln EUR stanowił zaledwie 6,5% ogółu eksportowanych z polski produktów mlecznych. Poza granice naszego kraju wysłano w tym okresie 31,2 tys. ton tego tłuszczu. W tym samym czasie do Polski przywieziono 12,1 tys. ton masła za łączną kwotę 46,8 mln EUR, co stanowiło 9,9% wartości ogółu przetworów mlecznych importowanych do naszego kraju w ubiegłym roku.
Przeciętne roczne spożycie masła na osobę w Polsce jest wyższe od średniej krajów UE. W 2011 roku wskaźnik ten osiągnął poziom 4,0 kg na osobę i był średnio o 11,1% wyższy niż w państwach członkowskich (3,6 kg/os.). Nie jest jednak najwyższy w Europie. Z przeciętnym rocznym spożyciem serów na poziomie 4 kg na osobę w 2011 roku Polska była m.in za Francją (7,5 kg/os.), Niemcami (5,9 kg/os.), Luksemburgiem (5,9 kg/os.) i Austrią (5 kg/os.).
W ostatnich latach w naszym kraju obserwowana jest spadkowa tendencja w ilości spożywanych serów na osobę. Od 2009 r. do 2011 r. wskaźnik ten zmniejszył się o 14,9%. Według szacunkowych danych za 2012 rok, konsumpcja serów w przeliczeniu na osobę spadła do 3,9 kg/os.
Analizując resztę świata, poza Unią Europejską warto zwrócić uwagę na bardzo niskie wartości wskaźnika spożycia serów na osobę w krajach Ameryki Południowej. Przeciętny mieszkaniec Brazylii w ciągu roku konsumuje ok. 0,4 kg serów rocznie, w Argentynie jest to 0,7 kg/os. a w Chile 1 kg/os. Nieco wyższe wartości tego wskaźnika osiągane są w Ameryce Północnej (2,5 kg/os. w USA i 2 kg/os. w Kanadzie). Podobnym poziomem konsumpcji masła w przeliczeniu na jedną osobę jak Polska charakteryzują się kraje Oceanii. W Australii wskaźnik ten ustabilizował się na niższym poziomie (3,9 - 4 kg/os.), a w Nowej Zelandii w ostatnich trzech latach wynosił od 4,2 kg/os. do 4,6 kg/os.
Opracowanie: Adam Bugała FAMMU/FAPA