- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
UE - spadek produkcji mięsa w 2013r. wzrost w 2014 r. malejący handel mięsem
Z ostatniego raportu Komisji Europejskiej z lipca br. dotyczącego sytuacji na unijnym rynku mięsa wynika, że po spadku produkcji mięsa w 2013 r., w kolejnym roku nastąpi jej wzrost. Komisja szacuje, że w bieżącym roku wolumen produkcji mięsa (brutto) ogółem wyniesie około 43,3 mln ton, co oznacza, że byłby to 1% spadek w skali roku. Takie zmiany na rynku mięsa są odbiciem zmniejszenia się produkcji wieprzowiny oraz mięsa wołowego. W przypadku tego pierwszego gatunku mięsa, redukcja pogłowia trzody chlewnej przyczyni się do zmniejszenia wolumenu produkcji o 2% w 2013 roku. Tak głęboki spadek wynika z jednej strony z niskiej rentowności produkcji trzody chlewnej, spowodowanej głównie przez rosnące ceny paszy, z drugiej zaś z dodatkowych koszów produkcji związanych z dostosowywaniem się producentów do nowych standardów dotyczących dobrostanu ciężarnych loch i loszek (nowe unijne przepisy w tej sprawie weszły w życie od 1 stycznia 2013 r.).
Komisja Europejska prognozuje również spadek produkcji żywca wołowego o 1% w skali roku. Z kolei rynek drobiu, z szacowanym wzrostem na poziomie 0,7% w 2013 r., będzie jedynym rozwijającym się sektorem mięsnym na rynku Wspólnoty. Należy przy tym zaznaczyć, że przyszły rok powinien być bardziej optymistyczny dla producentów mięsa w Unii. Przy oczekiwanych dobrych zbiorach zbóż w 2013 r., i w rezultacie prognozowanych obniżkach cen pasz, rentowność produkcji dla wszystkich gatunków mięsa powinna się poprawić. W tym produkcja wieprzowiny w UE w 2014 r. powinna wzrosnąć r/r o 0,6% do poziomu 22,2 mln ton. Na rynku wołowiny powinno nastąpić 0,7% odbicie produkcji r/r do poziomu 7,9 mln ton w 2014 r. Produkcja drobiu w 2014 r. przyhamuje prawdopodobnie do poziomu 12,67 t, co oznacza wzrost w skali roku o 0,4%.
W przypadku handlu mięsem spodziewany jest spadek eksportu na poziomie 4% w 2013 r. oraz kontynuacja niewielkiej dynamiki spadku w 2014 r. na poziomie 0,1%. Wysokie ceny wieprzowiny oraz ograniczona podaż wpłyną na 6% spadek wywozu tego gatunku mięsa w 2013 r., i to pomimo rosnącego popytu na wieprzowinę w Chinach oraz w Japonii.
Eksport mięsa wołowego obniży się w 2013 r. o prawie 18%, natomiast w przyszłym roku spadnie o 2,8%. W 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadzą o blisko 12% więcej wołowiny niż przed rokiem. Będzie to wynik zwiększonego przywozu wołowiny z krajów południowoamerykańskich, głównie z Brazylii oraz z Urugwaju. Przywóz wołowiny z tych krajów uzupełni lukę podażową na rynku Wspólnoty. W 2014 r. zwiększona produkcja wołowiny na rynku wewnętrznym UE przyczyni się do zredukowania importu mięsa z krajów trzecich.
W br. kraje Unii wyeksportują prawdopodobnie około 1,3 mln ton mięsa drobiowego, tj. zaledwie o 1% więcej niż przed rokiem. Osłabienie dynamiki wzrostu eksportu drobiu będzie wynikiem większej konkurencji na rynku światowym, wysokich kosztów produkcji oraz niekorzystnego kursu walutowego USD/EUR, osłabiającego unijny handel. W 2013 r. przywóz mięsa drobiowego na rynek Wspólnoty wzrośnie o 2,5%, po czym w 2014 r. nastąpi stabilizacja importu. W przypadku mięsa owczego spodziewany jest 1,9% wzrost importu w 2013 r. oraz dalszy jego wzrost na poziomie 1,5% w 2014 r. W 2013 r. kraje Unii zaimportują łącznie o 4,3% mięsa ogółem więcej niż w 2012 r. W 2014 r. prognozowany jest spadek przywozu na poziomie 0,1%.
Opracowanie: Paweł Kostrzyński FAMMU/FAPA