- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy OECD/FAO dla światowego rynku mięsa do 2022 r.
Według ostatniego wspólnego raportu OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) oraz FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z czerwca br. (Agricultural Outlook 2013-2022), w obecnej dekadzie światowa produkcja mięsa będzie rosła w mniejszym tempie niż poprzedniej dekadzie. Zmniejszenie tempa wzrostu będzie wynikało z obniżenia dynamiki produkcji mięsa drobiowego przy równoczesnym stałym wzroście zapotrzebowania na białko pochodzenia zwierzęcego. Do 2022 r. produkcja mięsa na świecie obniży swój roczny wzrost do poziomu 1,6% w porównaniu z 2,3% dynamiką wzrostu w poprzedniej dekadzie. Na spadek wzrostu wpłyną wyższe koszty produkcji oraz konkurencyjny popyt na ziemię i wodę ze strony upraw. Sektor wieprzowiny przyczyniający się w minionej dekadzie do wzrostu produkcji mięsa ogółem będzie odpowiedzialny za spowolnienie produkcji mięsa do 2022 r. Według prognoz OECD/FAO w najbliższych dziesięciu latach produkcja mięsa drobiowego będzie zwiększała się rocznie o 1,9% w porównaniu z rocznym wzrostem z minionej dekady na poziomie 3,7%. Wzrostu produkcji mięsa ogółem można oczekiwać przede wszystkim w krajach rozwijających się, na które przypadnie około 80% dodatkowo wytworzonej produkcji do 2022 r.
Ceny mięsa na rynku światowym utrzymają się na wysokim poziomie, wykazując w najbliższej dekadzie tendencję wzrostową. Ograniczona podaż przyczyni się do kontynuacji wysokich cen mięsa wołowego, chociaż okresowy wzrost produkcji może wpływać na spadki cen. Ceny wieprzowiny wzrosną na początku prognozowanego okresu, po czym obniżą się na kilka lat, by następnie ponownie zacząć rosnąć bliżej 2022 r. Wzrost cen mięsa drobiowego będzie mniejszy niż w przypadku wieprzowiny i wołowiny ze względu na szybszą możliwość reakcji producentów na zmieniające się warunki rynkowe. Trzeba zauważyć, że ceny wszystkich gatunków mięsa będą bardziej rosły w dalszych latach prognozy, do czego przyczyni się silniejszy popyt oraz umiarkowane obniżenie produkcji.
Spożycie mięsa na świecie nadal wykazuje jedną z najwyższych dynamik wzrostu spośród wszystkich podstawowych produktów rolnych. Tym niemniej w niektórych częściach świata popyt przypadający na jednego mieszkańca osiąga nasycenie, co będzie prawdopodobnie wpływać na spowolnienie wzrostu konsumpcji mięsa do 2022 r. W omawianym okresie można spodziewać się obniżenia popytu na mięso drobiowe, co nie wpłynie jednak na zmianę pozycji lidera tego gatunku mięsa w „koszyku” spożycia wszystkich rodzajów mięsa. Będzie to możliwe dzięki statusowi drobiu, tj. najtańszego i najbardziej dostępnego białka mięsa. Dzięki temu do 2022 r. blisko połowa dodatkowej ilości mięsa, które trafi do konsumpcji na świecie przypadnie właśnie na drób. Wzrost spożycia mięsa będzie dotyczył przede wszystkim krajów rozwijających się, gdzie drób będzie stanowił 60% dodatkowej ilości mięsa, która zostanie skonsumowana. W krajach OECD spożycie mięsa będzie kontynuowało stagnację z poprzedniej dekady, ze względu na starzenie się społeczeństwa, zmiany demograficzne oraz wzrost świadomości zdrowotnej i stosowania odpowiednich diet. Tymczasem oczekuje się, że Chiny staną się światowym liderem w spożyciu mięsa wieprzowego przypadającego na jednego mieszkańca, wyprzedając pod tym względem kraje Unii Europejskiej.
Do 2022 r. światowy eksport mięsa zwiększy się o 19%. Roczne tempo wzrostu obniży się jednak do 1,6% z 4,3% notowanego w ostatniej dekadzie. Spadek dynamiki wzrostu eksportu będzie wynikał z większej produkcji mięsa w krajach rozwijających się, która zredukuje potrzeby importowe. Do wzrostu eksportu przyczynią się większe wysyłki drobiu oraz mięsa wołowego. Zdecydowana większość eksportu będzie pochodziła ze Stanów Zjednoczonych, na które przypadnie jedna trzecia wzrostu wszystkich gatunków mięsa. Oczekuje się, że Kraje Unii Europejskiej staną się małym eksporterem mięsa, o czym zaważą rosnące koszty produkcji i pogarszająca się pozycja konkurencyjna Wspólnoty na rynku światowym. Po stronie importu mięsa światowym liderem staną się Stany Zjednoczone, wyprzedzając takie kraje, jak, Japonia, Rosja, Meksyk, Arabia Saudyjska oraz Korea Południowa.
Opracowanie: FAMMU/FAPA