Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mięsa i drobiu

Produkcja i handel mięsem na świecie

12.12.2012

Według ostatniego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowanego w dniu 8 listopada, w 2012 r. produkcja mięsa na świecie ma wzrosnąć o 1,6%, czyli szybciej niż w ubiegłym roku, jednakże wolniej niż można się było wcześniej spodziewać. Mimo stosunkowo wysokich cen, wzrost światowej produkcji mięsa będzie ograniczany przez wysokie koszty pasz i osłabienie popytu.

Światowa produkcja mięsa ma w 2012 r. wynieść 301,8 mln ton w porównaniu z 297,1 mln ton przed rokiem. Konsumpcja mięsa w przeliczeniu na głowę jednego mieszkańca ziemi wyniesie 42,5 kg/osobę, czyli nieznacznie więcej niż przed rokiem. Z tym, że przeciętna konsumpcja w krajach rozwiniętych będzie stabilna i wyniesie 79,0 kg/osobę, a w krajach rozwijających się wzrośnie o 1% do 32,7 kg/osobę.

Wśród najważniejszych gatunków mięsa, największą dynamiką produkcji będzie charakteryzowało się mięso drobiowe oraz wieprzowina. Produkcja drobiu ma w 2012 r. wzrosnąć o 2,2% do 104,5 mln ton, natomiast wytwórczość mięsa wieprzowego wzrośnie prawdopodobnie o 1,9% do 110,8 mln ton. Produkcja wieprzowiny zwiększy się głównie za sprawą dużego wzrostu produkcji w Chinach, a także w mniejszym stopniu innych krajach azjatyckich. Produkcja wołowiny ma w bieżącym roku wzrosnąć nieznacznie, bo jedynie o 0,4% do 66,8 mln ton. Duże spadki oczekiwane są m.in. w Stanach Zjednoczonych, krajach Unii Europejskiej i w Rosji. Z kolei produkcja ma wzrosnąć wyraźnie w Oceanii i Ameryce Południowej. Produkcja mięsa owczego ma zwiększyć się o 0,9% do 13,9 mln ton.

W 2012 roku do światowego handlu ma trafić łącznie 29,4 mln ton mięsa, tj. o 2,2% więcej niż w 2011 roku. Wzrost ten zostanie osiągnięty przede wszystkim dzięki zwiększeniu handlu mięsem drobiowym (o 2,4% do 13 mln ton) oraz wieprzowiną (o 3,0% do 7,4 mln ton). Ekspansja eksportu mięsa ma dotyczyć krajów rozwijających się, w szczególności Brazylii oraz Indii. W 2012 roku do światowego handlu trafi również 757 tys. ton mięsa owczego i koziego, czyli 2% więcej niż w 2011 roku. Wzrostowi eksportu sprzyjać będzie odbudowa podaży oraz wzrost handlu z Chinami oraz z wieloma krajami Bliskiego Wschodu. W br. w światowym handlu znajdzie się także 8 mln ton mięsa wołowego, czyli tylko o 1% więcej niż w 2011 roku. Braki podażowe na wielu rynkach będą podtrzymywały popyt na wołowinę, wpływając tym samym na utrzymywanie się cen na wysokim poziomie. Więcej wołowiny wyeksportują Australia oraz Nowa Zelandia, a także kraje z Ameryki Południowej, tj. Brazylia oraz Urugwaj. Liderem w eksporcie będą jednak Indie. Spadnie natomiast wywóz tego gatunku mięsa z krajów UE oraz ze Stanów Zjednoczonych i Kanady.

Opracowanie: Paweł Kostrzyński FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009