- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Komisja Europejska przedstawiła nowe prognozy dla unijnego rynku mięsa w 2012 oraz 2013 roku
Według raportu Komisji Europejskiej z września br. spadkowy trend w produkcji mięsa we Wspólnocie prognozowany na br. utrzyma się także w 2013 roku. Największe spadki będą dotyczyć wołowiny, mięsa owczego i koziego, a także wieprzowiny. Wzrostu produkcji można oczekiwać tylko w przypadku drobiu. W 2012 oraz w 2013 roku zarówno na rynku światowym, jak i unijnym przewidywane są mniejsze dostawy mięsa. Spowolnienie gospodarcze w UE oraz wysoka stopa bezrobocia powodują, że konsumenci wybierają tańszą żywność, w tym tańsze mięso. Ponadto dodatkowym problemem, który wpływa negatywnie na sektor mięsa, są rosnące koszty pasz spowodowane suszą w wielu regionach świata, przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Pomimo tego, Komisja prognozuje, że łączna produkcja mięsa netto w Unii w 2012 roku zmniejszy się w niewielkim stopniu, bo o 0,6% do 44 mln 170 tys. ton. Znaczny spadek będzie dotyczył sektora wołowiny (o 4,8% do 7 mln 661 tys. ton). Dla porównania produkcja wieprzowiny w bieżącym roku obniży się nieznacznie (o 0,4% do 22 mln 951 tys. ton). Zniżkowy trend produkcji dotyczyć będzie także mięsa owczego i koziego (o 1,6% do 954 tys. ton). Jedynie w przypadku mięsa drobiowego odnotowane będą wzrosty (o 1,9% do 12 mln 603 tys. ton) w porównaniu do 2011 roku.
Wzrost kosztów pasz będzie negatywnie wpływał na poziom produkcji także w 2013 roku. Komisja Europejska prognozuje, że tendencja spadkowa się utrzyma, a całkowita produkcja zmniejszy się o 1,3% do 43 mln 588 tys. ton. Największy spadek produkcji będzie dotyczył mięsa wieprzowego. Produkcja tego gatunku mięsa może obniżyć się aż o 3,2% do 22 mln 222 tys. ton. Będzie to wynik nie tylko wzrostu kosztów pasz, ale również wejścia w życie od 1 stycznia 2013 roku w Unii nowych przepisów dotyczących dobrostanu dla świń. W 2013 roku zmniejszy się także produkcja mięsa owczego i koziego (o 1,5% do 940 tys. ton) oraz wołowiny (o 0,5% do 7 mln 626 tys. ton). Dalszego wzrostu produkcji można oczekiwać jedynie w przypadku mięsa drobiowego. Komisja Europejska prognozuje, że w 2013 produkcja tego gatunku mięsa zwiększy się prawdopodobnie o 1,6% do 12 mln 800 tys. ton.
Mniejsza podaż mięsa na rynku światowym w 2012 roku, wraz z mniejszym zapotrzebowaniem na mięso w UE oraz słabszym euro będą skutkowały spadkiem przywozu mięsa do Wspólnoty o 4,8% (do 1 mln 279 tys. ton) w porównaniu z rokiem ubiegłym. Obniży się także eksport mięsa z UE, o 1,3% do 3 mln 759 tys. ton. Import ma wzrosnąć w 2013 roku, o 1,1% do 1 mln 294 tys. ton. W przypadku eksportu można oczekiwać znacznego spadku, na poziomie 8,7% do 3 mln 432 tys. ton.
Ze względu na wysoki poziom cen oraz kryzys ekonomiczny spożycie mięsa ogółem w Unii obniży się zarówno w 2012 roku, jak i w 2013 roku (o 6%). W 2012 roku wyniesie ono 41 mln 690 tys. ton, a w 2013 roku 41 mln 449 tys. ton.
Opracował: Paweł Kostrzyński FAMMU/FAPA