- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Po pierwszej połowie 2012 r. Polska w czołówce eksporterów wieprzowiny wśród krajów wspólnoty
Minęła już pierwsza połowa 2012 r., i można dokonać oceny, jak wypadł w tym okresie handel wieprzowiną dla krajów Unii Europejskiej. Okazuje się, że eksport tego gatunku mięsa ze Wspólnoty rośnie coraz wolniej. Jeżeli jednak weźmie się pod uwagę, że obniża się jednocześnie produkcja wieprzowiny w UE, to wyniki eksportu można uznać za całkiem niezłe. Jak wynika z analizy danych Eurostatu łączny eksport żywca, mięsa (świeżego i mrożonego), solonego, suszonego lub wędzonego mięsa oraz kiełbas i innych przetworów mięsnych w pierwszej połowie roku wyniósł 911,5 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa), tj. był o 5% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy kształtował się na poziomie 865,3 tys. ton. Największy wpływ na wzrost eksportu ogółem miał zwiększony handel mięsem odkostnionym zarówno chłodzonym, jak i mrożonym oraz mrożonymi łopatkami i chłodzonymi półtuszami.
Wśród krajów przeznaczania duży wzrost sprzedaży zanotowano w przypadku Chin (+182%), Ukrainy (+172%) oraz Białorusi (+33%). Okazało się jednak, że eksport na niektóre ważne rynki w pierwszej połowie br. był niższy niż przed rokiem. Dotyczyło to wywozu do Korei Południowej (-20%), Hongkongu (-13%) oraz do Rosji (-11%). O słabszym eksporcie do Rosji zdecydowały mniejsze dostawy żywca wieprzowego (spadek o 59%) oraz mrożonej wieprzowiny (spadek o 9%). Tymczasem wielkość eksportowanego mięsa chłodzonego oraz kiełbas i innych przetworów do Rosji wzrosła odpowiednio o 9% i 15% w porównaniu z analogicznym okresem 2011 roku.
W pierwszej połowie 2012 r. unijny handel tłuszczem wieprzowym obniżył się o 10%, natomiast eksport podrobów był niewiele mniejszy niż przed rokiem (-1%). W przypadku wywozu słoniny zanotowano 4% wzrost, a w eksporcie pozostałych tłuszczów i podrobów niewielką zwyżkę (poniżej 1%).
Okazuje się, że wśród krajów Wspólnoty, które wyróżniły się pod względem wzrostu eksportu mięsa wieprzowego w pierwszej połowie 2012 r., znajdowała się także Polska. Tym niemniej pod względem wielkości handlu najbardziej swój eksport poza UE zwiększyły Niemcy (wzrost o 50 tys. ton). Następne miejsca za Niemcami zajęła Hiszpania (wzrost o około 30 tys. ton), a tuż za nią Polska (29 tys. ton). Trójka tych krajów odpowiadała z zdecydowaną większość wzrostu handlu unijną wieprzowiną. Na szczególną uwagę zasługuje też fakt, że tak ważni eksporterzy jak Dania (spadek o 11%), Belgia (spadek o 8%) oraz Holandia (spadek o 20%) wyeksportowali w pierwszej połowie br. mniej mięsa poza Unię niż w tym samym okresie 2011 r.
Ponadto warto także wspomnieć, że kraje UE kontynuują wzrost eksportu produktów wieprzowych, i to pomimo obniżającej się produkcji wieprzowiny. Jak wynika z danych Eurostatu, w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku uboje trzody chlewnej w krajach Wspólnoty były o 0,2% niższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Wyniosły one 11,052 mln ton wobec 11,075 mln ton przed rokiem. Oznacza to tym samym, że przy wzroście eksportu o 46 tys. ton, produkcja zmniejszyła się o 23 tys. ton. W konsekwencji podaż mięsa unijnego na wewnętrzny rynek była o około 70 tys. ton niższa niż przed rokiem. W tym bilansie wpływ importu wieprzowiny do UE nie ma większego znaczenia, gdyż jest bardzo niski w porównaniu z eksportem, a ponadto wzrósł on w stosunku do poprzedniego roku tylko w nieznaczny sposób (o 1%).
Opracował: Paweł Kostrzyński FAMMU/FAPA