- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Chiny wpływają na zmiany światowych trendów w konsumpcji mięsa na świecie
Gwałtowny wzrost spożycia mięsa ogółem przypadającego na jednego mieszkańca w Chinach w ostatnich kilku dekadach wynikał przede wszystkim z rosnącej konsumpcji wieprzowiny. W latach 1975-1995 spożycie mięsa wieprzowego w tym kraju przypadające na jednego mieszkańca rosło rocznie o 900 gramów, wyprzedając roczne tempo wzrostu mięsa drobiowego (270 gramów), wołowego (120 gramów) oraz owczego i koziego (50 gramów).
Chiny konsumują prawie 10 razy więcej mięsa wieprzowego niż wołowego. Gwałtowny wzrost popytu na wieprzowinę spowodował, że mięso tego gatunku stało się najpopularniejszym rodzajem mięsa spożywanym na świecie. Tym niemniej trzeba zauważyć, że od 1995 roku nastąpiło osłabienie tempa wzrostu spożycia mięsa w Państwie Środka, co automatycznie odbiło się także na osłabieniu wzrostu konsumpcji w ujęciu globalnym. W latach 2000-2007 spożycie mięsa ogółem w Chinach przypadające na jednego mieszkańca posiadało roczną dynamikę wzrostu na poziomie 760 gramów, podczas gdy w latach 90-tych roczny wzrost wynosił 2,23 kilogramów. Roczny wzrost spożycia mięsa wieprzowego w latach 2000-2010 obniżył się do 570 gramów, gdy tymczasem w latach 90-tych kształtował się na poziomie 1,2 kilograma.
W najbliższych latach spożycie mięsa ogółem w Chinach będzie rosło w umiarkowanym tempie ze względu na osłabienie popytu oraz wolniejszy wzrost liczby ludności. Już teraz spożycie mięsa ogółem przypadające na jednego mieszkańca w Państwie środka jest większe niż wynosi średnia światowa (wg FAO 42,5 kg/osobę) oraz wyższe niż w sąsiednich krajach. Dla przykładu w Chinach wynosi ono 54 kg/osobę, czyli jest o 17% wyższe niż w Japonii (46 kg/osobę). Mniejsze tempo wzrostu konsumpcji mięsa w Chinach w najbliższych dekadach wpłynie zapewne na osłabienie dynamiki wzrostu konsumpcji także w ujęciu globalnym.
Autor: Paweł Kostrzyński - FAMMU/FAPA