Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mięsa i drobiu

Dobre prognozy dla unijnego rynku drobiu do 2020r.

08.02.2012

Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej, do 2020 r. Unia Europejska pozostanie eksporterem netto mięsa drobiu, wzrośnie zarówno produkcja, jak i spożycie tego gatunku mięsa. W ciągu najbliższych kilku lat globalny popyt na mięso drobiowe prawdopodobnie wzrośnie, co będzie korzystną tendencją dla Unii Europejskiej. Poza tym, utrzymujący się wizerunek „mięsa dobrej jakości o wysokiej wartości odżywczej” będzie wpływał na stały wzrost spożycia wewnętrznego w UE. Komisja Europejska prognozuje, że do 2020 r. konsumpcja mięsa drobiowego zwiększy się o ok. 5% do 23,6 kg na jednego mieszkańca Unii.  Produkcja mięsa białego wzrośnie prawdopodobnie w mniejszym stopniu – o ok. 4%. Krótki cykl produkcyjny drobiu wpływa na wzrost konkurencyjności sektora drobiarskiego wobec pozostałych gatunków mięsa. Jest on też bardziej elastyczny niż inne działy produkcji zwierzęcej i może szybciej reagować na zmiany popytu czy wyższe nakłady.

Komisja przewiduje, że eksport drobiu z UE pozostanie w najbliższym czasie na wysokim poziomie, z uwagi na zwiększone zapotrzebowanie z Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu wspierane stosunkowo niskim kursem euro. Długoterminowe prognozy są jednak mniej korzystne z uwagi na spodziewane umocnienie europejskiej waluty, co oznacza, że w 2020 r. wysyłki spadną o ponad 4% poniżej poziomu z 2010 r. Import drobiu do UE wzrośnie natomiast w tym czasie w większym stopniu – o ok. 7%.

W 2010 r. unijna produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 2,4% wobec 2009 r. z uwagi na zwiększone zapotrzebowanie. Ogólne otoczenie ekonomiczne – niski wzrost gospodarczy, stagnacja spożycia oraz wysoka stopa bezrobocia sprzyjały zwiększonej konsumpcji mięsa białego, konkurencyjnego cenowo w porównaniu z mięsem czerwonym. W 2011 r. ceny mięsa kurcząt brojlerów znajdowały się na wysokim poziomie – o 10% wyższym niż przed rokiem i od średniej z ostatnich pięciu lat. Dynamika produkcji uległa jednak spowolnieniu z uwagi na znaczne zwiększenie kosztów produkcji żywca, co wpłynęło na spadek opłacalności chowu.

Pomimo spadku unijnego eksportu drobiu do Rosji o połowę w 2011 r. wobec 2010 r., wysyłki ogółem zwiększyły się o ok. 10% z uwagi na wzrost sprzedaży do krajów azjatyckich (Hongkong, Chiny), afrykańskich (Benin, RPA, Ghana) i bliskowschodnich (Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie). W 2011 r. nieznacznie wzrósł również import drobiu z krajów trzecich do UE, w szczególności produktów o wysokiej wartości dodanej jak filety mrożone oraz przetwory w ramach kontyngentów taryfowych o niskiej stawce celnej. Największym dostawcą pozostała Brazylia, z roku na rok rośnie również import z Tajlandii.

Polska jest jednym z czołowych producentów i eksporterów mięsa drobiu w UE.
W 2010 r. była czwartym unijnym producentem po Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech.  W ubiegłym roku była również czwartym eksporterem na rynki krajów trzecich – po Francji, Holandii i Niemczech. Polska jest jednocześnie jednym z najbardziej konkurencyjnych producentów drobiu w UE. W 2011 r. przeciętne ceny sprzedaży mięsa kurcząt brojlerów w Polsce były najniższe w całym ugrupowaniu i stanowiły dwie trzecie średniej unijnej.

Ewa Siemieńska – FAMMU/FAPA

Słowa kluczowe : dróbprognozy


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009