- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
"Wielkie SER-wowanie" - Promocja serów, produktów mlecznych i innych, wytworzonych lokalnie, jako element zrównoważonego rozwoju gospodarstw farmerskich
Partner wiodący: Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych
Realizacja operacji rozpoczyna się: w dniu 01 kwietnia 2019 r. i kończy się w dniu 20 października 2019 r.
Kwota dofinansowania: 102 726 zł
Celem głównym operacji jest wspieranie rozwoju w zakresie serowarstwa poprzez podnoszenie wiedzy i umiejętności w obszarze lokalnego przetwórstwa, zachęcanie do tworzenia partnerstw podejmujących wspólne innowacyjne przedsięwzięcia w zakresie produkcji, promocji, certyfikacji i wprowadzania do obrotu regionalnej żywności wysokiej jakości.
Cele szczegółowe operacji:
- Podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie małego przetwórstwa farmerskiego i zagrodowego u 40 osób.
- Podniesienie poziomu wiedzy w zakresie systemów jakości żywności i krótkich łańcuchów dostaw u 40 osób.
- Zapoznanie 40 uczestników z innowacyjnymi rozwiązaniami w przetwórstwie mleka i wprowadzania do obrotu produktów mlecznych.
- Pokazanie 40 uczestnikom możliwości tworzenia sieci kontaktów.
- Wymiana wiedzy fachowej, umiejętności oraz dobrych praktyk pomiędzy podmiotami zainteresowanymi wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie i na obszarach wiejskich uczestniczącymi w warsztatach - 40 osób.
- Wskazanie konsumentowi końcowemu bezpośredniego źródła sprzedaży produktów z gospodarstwa rolnego i małego przetwórstwa oraz innych usług i artykułów od rolników na stoiskach podczas targów „Wielkie SER-wowanie”.
Formy realizacji operacji: szkolenie, konferencja, targi i posty w Internecie.
Operacja skierowana jest do:
Grupą docelową szkolenia oraz konferencji są osoby które związane są zawodowo z wytwarzaniem serów i innych produktów w gospodarstwach rodzinnych lub też są zainteresowane rozwojem w tej branży - do 50 osób.
Grupę docelową targów stanowi każdy potencjalny nabywca produktów wytworzonych lokalnie. Zakłada się, iż ze względu na realizację wydarzenia we Wrocławiu jest to mieszkaniec województwa dolnośląskiego i ościennych, zainteresowany prawidłowym odżywianiem, zakupem produktów wytworzonych lokalnie i o wysokiej jakości potwierdzonej stosownym certyfikatem.
Grupę docelową publikacji w Internecie stanowi dowolny obywatel posługujący się językiem polskim, zainteresowany tematyką żywności wytworzonej lokalnie, rozwoju obszarów wiejskich, zakupu produktów lokalnych, ograniczenia negatywnego wpływu zjawiska globalizacji.
News z dnia 9.09.2019 r. - Zaproszenie na konferencję, szkolenie i targi realizowane w ramach projektu „Wielkie SER-wowanie”
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”