- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
„Od pola do stołu po Norwesku”
Partner wiodący: Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie
Realizacja operacji rozpoczyna się 28/05/2019 r. i kończy się 31/10/2019 r.
Kwota dofinansowania: 183 995,00 zł
Celem głównym projektu jest zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich poprzez poszerzenie wiedzy dotyczącej produktu regionalnego, jego certyfikacji, wytwarzania i przetwórstwa na poziomie
gospodarstwa oraz jego dystrybucji na przykładzie gospodarstw wiejskich w południowo – zachodniej Norwegii.
Cele szczegółowe operacji
- Wyjazd studyjny - do Norwegii dla grupy 23 osób. Uczestnicy podczas pięciodniowego wyjazdu studyjnego będą mieli okazję zapoznać się z działalnością konsorcjów rolników zrzeszonych pod jedną marką oraz funkcjonowaniem ciekawych inicjatyw i systemów znaków regionalnych.
- Broszury informująca - która będzie swoistą monografią wizytowanych norweskich farm. Będzie ona miało na celu ułatwienie podejmowania nowych wyzwań w zgodzie z obowiązującymi przepisami.
- Formy realizacji operacji: wyjazd studyjny, Publikacja / materiał drukowany
Formy realizacji operacji: wyjazd studyjny, Publikacja/ materiał drukowany.
Operacja skierowana jest do:
- pierwsza grupa docelowa będzie liczyła 23 osoby z terenu regionów: mazowieckiego, łódzkiego, lubelskiego i kujawsko-pomorskiego. Grupa, wyodrębniona zostanie ze środowiska instytucjonalnego otoczenia wsi i rolnictwa, zajmujące się oraz przyczyniające do upowszechniania wiedzy o regionalnych produktach certyfikowanych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, w tym dotyczącej ich produkcji, przetwórstwa, dystrybucji oraz marketingu. Wspierające rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w zakresie małego przetwórstwa lokalnego i zielonej gospodarki. Rolników i doradców z Regionu Kujawsko-pomorskiego gdzie przemysł rolno-spożywczy jest jednym z głównych kanałów sprzedaży produktów rolnych. Jest to obszar z funkcjonowaniem lokalnych grup rybackich, których działalność obejmuje zakresu podnoszenia wartości produktów rybactwa;
- rolników i doradców z Regionu Łódzkiego gdzie występuje konkurencyjna, zdywersyfikowana struktura gospodarcza powiązana z działalnością przetwórczą na obszarach wiejskich;
- rolników i doradców z regionu Lubelszczyzny, który to teren charakteryzuje się najwyższą towarowością gospodarstw rolnych, ukierunkowanych głównie na produkcję zbóż i ziemniaków oraz hodowlę trzody chlewnej, bydła mlecznego i rzeźnego oraz drobiu, a także koncentracją przetwórstwa w branży mięsnej, mleczarskiej oraz zbożowo-młynarskiej. Największy w Polsce teren pod względem uprawy truskawki;
- rolników i doradców z regionu Mazowsza – największego sadu w Europie. Na terenie Mazowsza znajduje się duża koncentracja przetwórstwa w branży mięsnej, mleczarskiej oraz zbożowo-młynarskiej a także koncentracją zakładów branży piekarniczo-cukierniczej, owocowo-warzywnej oraz zielarskiej;
- druga grupa docelowa to 1000 osób, do których trafi publikacja informacyjna. Będą to głównie producenci żywności, którym zaproponujemy zakładanie działalności przetwórczej we własnym gospodarstwie.
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”