- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza projektów
Projekt realizował działania służące wsparciu promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Polegały one na zorganizowaniu szkoleń dla członków Sieci oraz podróży studyjnych (do Małopolski, Kraju Morawsko-Śląskiego w Republice Czeskiej oraz po województwie opolskim). Ponadto zorganizowano stoiska promocyjne podczas dwóch imprez targowych oraz wydano informator o Szlaku Kulinarnym "Opolski Bifyj". Dzięki podjętym działaniom "Opolski Bifyj" stał się bardziej rozpoznawalną marką (produktem turystycznym) nie tylko w regionie, ale i w Polsce.
Projekt zakładał stworzenie nowego podmiotu gospodarczego na obszarze aktywności Lokalnej Grupy Działania "Stowarzyszenie Kraina Drwęcy i Pasłęki" oraz stworzenie dwóch miejsc pracy, w tym jednego dla osoby defaworyzowanej. W tym celu wykorzystano zabytkową wieżę ciśnień, gdzie został umiejscowiony lokal gastronomiczny (bar bistro i kawiarnia). Wieża ciśnień została poddana rewitalizacji celem wykorzystania na potrzeby działalności społecznej i gospodarczej.
Projekt polegał na założeniu przedsiębiorstwa oferującego usługi tartaczne. Firma zajmuje się mobilnym przecieraniem drewna okrągłego na tarcicę (deski, listwy, łaty, krawędziaki i belki) w miejscu wskazanym przez klienta oraz stacjonarną sprzedażą tarcicy.
Projekt zakładał utworzenie działalności gospodarczej, której głównym celem jest świadczenie usług pralniczych przy użyciu mobilnej pralni wodnej. Usługa umożliwia złożenie zamówienia przez internet, odbiór brudnych i dowóz czystych rzeczy do klienta przy wykorzystaniu samochodu, możliwość wyboru przez klienta ekologicznych środków pralniczych, profesjonalne prasowanie przy użyciu żelazka parowego nowej generacji, możliwość czyszczenia rzeczy przeznaczonych do prania chemicznego przy pomocy wody, a także pranie dywanów, wykładzin i tapicerek.
Projekt zakładał budowę targowiska z przeznaczeniem do sprzedaży artykułów rolnych bezpośrednio od rolników, sprzedaży artykułów rolno-spożywczych, wyprodukowanych w systemie rolnictwa ekologicznego oraz do sprzedaży artykułów nierolniczych. W ramach targowiska powstały: wiata handlowa - hala targowa, hala namiotowa, sanitariaty oraz tereny komunikacyjne i miejsca postojowe.