- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza projektów
Suszarnia owców
KONTEKST I CELE PROJEKTU
Celem operacji było uruchomienie nowej, innowacyjnej działalności polegającej na suszeniu owoców. Miało to pomóc w utrzymaniu poziomu umów długoterminowych zawartych z producentami rolnymi na zakup surowca/przyjęcie do usługowego przetwarzania lub przechowywania w ilości co najmniej 50%.
ZREALIZOWANE DZIAŁANIA
Wykonano roboty związane z budową budynku produkcyjnego o pow. użytkowej 884 m², z częścią biurowo-socjalną. Zakupiono nowoczesne, zautomatyzowane linie technologiczne: linię przygotowania półfabrykatu, suszarnie komorowe i linię pakującą. Obiekt wyposażono w sprzęt laboratoryjny. Dodatkowo wykonano instalację fotowoltaiczną.
OSIĄGNIĘTE REZULTATY I WNIOSKI
Uruchomiono nową, innowacyjną działalność polegającą na produkcji suszu jabłkowego dzięki wybudowaniu suszarni i wyposażeniu jej w nowoczesne linie technologiczne i urządzenia. Zdolność produkcyjna powstałego zakładu wynosi ok. 50 t/rocznie suszu owocowego. Energia cieplna i elektryczna wykorzystywana w procesie produkcji to w 100% energia odnawialna.