- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Od rolnika i producenta wprost do konsumenta
Krótkie łańcuchy dostaw żywności (KŁŻ) to wyzwanie stojące m.in.: przed rolnikami, producentami żywności i jej odbiorcami. Wyzwaniem jest nie tylko organizacja łańcuchów, różnorodność form oraz procesów produkcji i sprzedaży ale także budowanie zaufania. Wszystkim uczestnikom łańcuchów dostaw pomóc może raport końcowy z prac Grupy fokusowej EIP-AGRI Innowacyjne Zarządzanie Krótkim Łańcuchem Dostaw Żywności.
Raport koncentruje się na sposobach tworzenia i pozyskiwania wsparcia dla wspólnych działań, w których więcej niż jeden rolnik, producent żywności, organizacja lub osoba zgadzają się na współpracę w celu opracowania krótkich łańcuchów dostaw żywności, korzystnych zarówno dla producentów, jak i konsumentów. Opisuje różne korzyści wynikające ze współpracy w tej dziedzinie, w tym:
- poprawa jakości produktów wprowadzanych na rynek – zysk konsumenta,
- zmniejszenie kosztów produkcji przez współdzielenie zasobów przez producentów i przetwórców,
- utrzymanie lokalnej infrastruktury przetwórstwa (np. rzeźnie we współpracy z hodowcami),
- zwiększenie potencjału negocjacji grup producentów,
- zmniejszenie konkurencji pomiędzy producentami,
- wzajemna pomoc i współpraca w sytuacjach trudnych - zwalczanie izolacji i stresu.
Ponadto raport opisuje także wyzwania stojące przed uczestnikami KŁŻ, w zakresie współpracy dotyczącej specyfikacji produktu, dostępu do rynku, logistyki i dystrybucji. Dostarcza przykładowych, niezbędnych dokumentów, zawiera studium przypadku, identyfikuje czynniki sprzyjające odniesieniu sukcesu, a także bariery. I w końcu formułuje propozycje dotyczące dalszych badań. Dla "grup operacyjnych" może stanowić dokument pomocniczy do rozwiązywania problemów w zakresie organizacji i współpracy różnych podmiotów KŁŻ.
Raport ten podkreśla, że możliwość i szanse rozwoju KŁŻ istnieją nie tylko w zwiększaniu wielkości poszczególnych przedsiębiorstw, można je osiągnąć poprzez proliferację, koordynację, łączenie czy współdziałanie wielu uzupełniających się inicjatyw na małą skalę.
Raport przedstawia poglądy uczestników grup fokusowych wynikające z ich wiedzy i bezpośredniego doświadczenia nabytego w pracy dla dobrego funkcjonowania KŁŻ. W przypadku widocznych różnic zdań, przedstawiona jest argumentacja. W razie potrzeby raport odwołuje się do źródeł naukowych, ale przy jego redakcji nacisk został położony na wnioski formułowane w oparciu o doświadczenia wynikające z praktycznie nabytej wiedzy członków grupy fokusowej.
Członkiem Grupy fokusowej EIP-AGRI Innowacyjne Zarządzanie Krótkim Łańcuchem Dostaw Żywności był Pan Rafał Serafin, Prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, która przetłumaczyła raport na język polski.
Raport w wersji polskiej dostępny na stronie http://produktlokalny.pl/publikacje/
Więcej informacji o grupie fokusowej EIP-AGRI Scaling up short chain food systems - zobacz
Słowa kluczowe : żywność, przetwórstwo