- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Rozwój przedsiębiorczości, przetwórstwo produktów rolnych na obszarach wiejskich - szkolenie
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Poznaniu, organizuje w terminie 29-30 września 2016 r. szkolenie połączone z warsztatem przetwórczym, dotyczące przetwórstwa produktów rolnych na obszarach wiejskich. Szkolenie będzie łączyć wykłady i praktykę przetwórczą w postaci zajęć warsztatowych. Wykłady dotyczyć będą uregulowań prawnych i kierunków rozwoju sprzedaży bezpośredniej, dostaw bezpośrednich i działalności MOL, a także wsparcia inwestycyjnego dla małych gospodarstw w perspektywie finansowej 2014-2020.
Poruszone zostaną także zagadnienia dotyczące możliwości tworzenia inkubatorów kuchennych oraz kalkulacji ich funkcjonowania. W części praktycznej, w pierwszym dniu odbędą się warsztaty przetwórcze w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie (detale warsztatu w załączonym harmonogramie szkolenia), w tym uczestnicy wezmą także udział w przygotowaniu obiadu. W drugim dniu grupa szkoleniowa odwiedzi gospodarstwo o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej z ekologiczną przetwórnią mięsa. Będzie to okazja do poznania funkcjonującego przedsięwzięcia przetwórczego w gospodarstwie, a także do degustacji i zakupu ekologicznych produktów.
Szkolenie skierowane jest do przedstawicieli jednostek doradztwa rolniczego, jednostek samorządowych, organizacji pozarządowych, w tym Lokalnych Grup Działania, a także do osób będących przedsiębiorcami, usługodawcami – zainteresowanymi rozwijaniem przetwórstwa produktów rolnych na terenach wiejskich. Szkolenie jest otwarte dla uczestników z terenu całego kraju.
Szczegóły programu znajdą Państwo w załączonym harmonogramie szkolenia oraz karcie zgłoszenia uczestnictwa. Ze względu na ograniczoną ilość miejsc, o wpisie na listę uczestników decydować będzie kolejność zgłoszeń.
Szkolenie rozpocznie się w CDR w Brwinowie, Oddział Poznań, ul. Winogrady 63, 61-659 Poznań, skąd grupa szkoleniowa przejedzie do Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, gdzie odbędą się dwudniowe wykłady i warsztaty. Wyjazd z Poznania nastąpi 29. września 2016 r. o godzinie 8:00 rano.
Koszt uczestnictwa wynosi 400 zł od osoby obejmuje wszystkie niezbędne koszty, w tym także materiały do przeprowadzenia warsztatów przetwórczych (płatne przelewem, informacja na karcie zgłoszenia).
Istnieje możliwość skorzystania z noclegu w CDR O/Poznań w dniu poprzedzającym szkolenie, w miarę dostępności miejsc noclegowych (informacja na załączonej karcie zgłoszenia). W tej sprawie prosimy o przesłanie informacji w e-mailu, wraz z przesłaniem kart zgłoszeniowych. W przypadku pytań dotyczących organizacji szkolenia prosimy o kontakt (osoby do kontaktu podane poniżej).
Kartę zgłoszenia uczestnictwa prosimy przesłać do 26 września 2016r., e-mailem /skan/: poznan@cdr.gov.pl, faxem: 61 820 19 71 lub pocztą tradycyjną na adres: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Poznaniu, ul. Winogrady 63, 61-659 Poznań.
Osoby do kontaktu w sprawie organizacji i rekrutacji:
Przemysław Lecyk i Grzegorz Cetner – Zespół Rozwoju Obszarów Wiejskich tel. 61 823 20 81 w. 124; e-mail: p.lecyk@cdr.gov.pl lub g.cetner@cdr.gov.pl
Do pobrania:
- harmonogram zajęć
- karta zgłoszenia uczestnictwa
Źródło: cdr.gov.pl