- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
VI Ogólnopolski Festiwal Rosołu
Wykorzystując czynniki endogeniczny jakim było powstanie najstarszej książki kucharskiej „Compendium ferculorum albo zebranie potraw” napisanej przez Stanisława Czarnieckiego na zamku w Wiśniczu w 1682 r. Stowarzyszenie LGD „Dolina Raby” organizuje Festiwal Rosołu. Rosół polski, a dokładnie szesnaście sposobów jego przygotowania rozpoczyna zbiór przepisów kulinarnych Stanisława Czernieckiego. Warto dodać, że autor książki odegrał znaczącą rolę dla krzewienia kultury i języka polskiego. Autor chętnie korzystał z różnych inspiracji oraz własnego doświadczenia. Celem zorganizowanego Festiwalu, który ma formę konkursu, jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy narodowej, budowanie więzi wewnątrz społeczności lokalnych.
Jednym z realizowanych przedsięwzięćStowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Dolina Raby jest Smak Doliny Raby. Realizacja tego celu przyczynia się do rozwoju rynku tradycyjnej żywności. Projekty w ramach tego przedsięwzięcia odpowiadają specyfice obszaru LGD jaką jest dziedzictwo kulinarne i kulturalne.
Więcej informacji na stronie: https://www.facebook.com/RosolFestiwal/
Źródło: www.dolinaraby.pl, www.potrawyregionalne.pl