- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Inkubatory kuchenne i szlaki kulinarne a urynkowienie produktów lokalnych
Z udziałem podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego w dniach 26 – 27 sierpnia 2016 r. w Sandomierzu odbyła się konferencja pn. „Rola inkubatorów kuchennych i szlaków kulinarnych w urynkowieniu produktów lokalnych”. Wiceminister Ryszard Zarudzki przedstawił prace nad zmianą przepisów dot. rolniczej sprzedaży detalicznej.
Celem konferencji była wymiana poglądów i doświadczeń w zakresie tworzenia i funkcjonowania inkubatorów kuchennych/przetwórczych oraz ich roli we wprowadzaniu na rynek przetworzonych produktów lokalnych.
Poruszana była również tematyka szlaków kulinarnych jako elementu zachowania dziedzictwa kulinarnego i rozwoju turystyki.
Uczestnikami konferencji byli właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele Lokalnych Grup Działania, organizacji pozarządowych w tym KGW, organizacji turystycznych, samorządu terytorialnego oraz przedsiębiorcy. Duża frekwencja potwierdziła ogromne zainteresowanie tematyką konferencji wśród potencjalnych realizatorów inkubatorów kuchennych.
W panelach dyskusyjnych uczestniczyli eksperci i praktycy, którzy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem. Podczas konferencji można się było także dowiedzieć o środkach jakie zaplanowano w PROW 2014-2020 na tworzenie inkubatorów.
Wydarzenie było elementem programu pn. „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” realizowanego przez fundację Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Województwem Świętokrzyskim i Gminą Dwikozy, finansowanego ze środków Szwajcarsko Polskiego Programu Współpracy.
Źródło: MRiRW