- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Kolejne szkolenia z zakresu wędzarnictwa
Zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniach: „Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego w zależności od parametrów procesu wędzenia”. Uczestnikami szkoleń mogą być przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej (MLO).
Szkolenia będą realizowane na terenie pięciu województw:
- 23.11.2015 - Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ul. Jagiellońska 91, 10-356 Olsztyn
- 24.11.2015 - Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Szpakowo 57, 19-124 Jaświły, pow. Moniecki
- 25.11.2015 - Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego - ul. Tkaczowa 146, 36-040 Boguchwała
- 26.11.2015 - Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18
- 27.11.2016 - Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kielce ul Ks. Piotra Ściegiennego 205
Program szkolenia obejmuje zagadnienia:
- Ocena ryzyka występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia.
- Wpływ różnych technik i parametrów wędzenia na jakość wyrobu
- Przykład rozwiązań konstrukcyjnych tradycyjnej wędzarni.
- Prezentacja i ocena wyników badań wędlin, wyprodukowanych w zróżnicowanych parametrach w trakcie warsztatów praktycznych.
- Prezentacja wyników badań monitoringowych prowadzonych w ramach badań właścicielskich, ocena procesu zmian zawartości WWA w wyrobach wędzonych w skali kraju. Podsumowanie, wnioski, pytania, dyskusja.
Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu pokrywa koszty szkolenia oraz zapewnia wyżywienia dla uczestników szkolenia. Koszty dojazdu pokrywają uczestnicy szkolenia. Nabór na szkolenia prowadzą zgodnie z rejonizacją Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Szczegółowych informacji w zakresie uczestnictwa w szkoleniu udzielają :
- Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ul. Jagiellońska 91, 10-356 Olsztyn - Katarzyna Podbielska 665880978 k.pobielska@w-modr.pl 895357684
- Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Szpakowo 57, 19-124 Jaświły, pow. Moniecki - Bożena Pruszyńska 862758938 lub29 bpruszynska@odr-szepietowo.pl
- Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego - ul. Tkaczowa 146, 36-040 Boguchwała - Krystyna Malinowska tel. (17) 87 01 556; tel. kom. 723 977 300; krystyna.malinowska@podrb.pl
- Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18 - Barbara Sałata – tel. 48 365 69 35, e-mail b.salata@cdr.gov.pl
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Modliszewice ul. Piotrkowska 30 - Teresa Wąsik 413722284, 507111245, teresa.wasik@sodr.pl
Projekt „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” to projekt realizowany w ramach dwuletniego planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015 przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.