- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Zintegrowane Przedsięwzięcia Hotelarskie (ZPH) – szansa rozwoju terenów wiejskich
To temat szkoleń, zorganizowanych w ramach projektu, którego motywem przewodnim było wykorzystanie energetyki odnawialnej w obiektach hotelarskich na terenach wiejskich oraz sama idea ZPH. Projekt adresowany był do: przedstawicieli JST, LGD, osób zajmujących się turystyką i hotelarstwem, w tym potencjalnych inwestorów, lokalnej społeczności.
Uczestnikom szkoleń przedstawiono koncepcja ZPH, zasady tworzenia modelu optymalnego programu funkcjonalno-użytkowego ZPH, ale przede wszystkim pokazane zostały dobre praktyki z zakresu wykorzystania odnawialnych źródeł energii w hotelarstwie na terenie Austrii, Niemiec i Polski i ich oddziaływanie na lokalne środowisko.
Zaprezentowane zostało również to, w jaki sposób ZPH, korzystające z energii odnawialnej, może wpływać na lepsze wykorzystanie potencjału turystycznego danego regionu i pobudzać rozwój obszarów wiejskich oraz ukazano energetykę odnawialną jako element strategii rozwoju gminy. Uczestnicy szkoleń poznali także możliwości finansowana projektów hotelarskich ze środków unijnych w ramach perspektywy 2014-2020.
Projekt zrealizowany został przez Stowarzyszenie Akademia Wilanowska, Polską Izbę Hotelarstwa i Instytut BGN Sollers w ramach Planu działania Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015.
W ramach projektu powstało również opracowanie „Zintegrowane Przedsięwzięcia Hotelarskie (ZPH) – szansa rozwoju terenów wiejskich. Analiza dobrych praktyk oraz opis zintegrowanych przedsięwzięć hotelarskich”
Opracowanie powstało na podstawie analiz prowadzonych przez zespół polskich ekspertów, który przygotowując się do identyfikacji dobrych praktyk, przeprowadził rozpoznanie potencjalnych lokalizacji, w których były możliwe do zidentyfikowania dobre praktyki w zakresie wykorzystania OZE w Zintegrowanych Przedsięwzięciach Hotelarskich. Na tej podstawie została zaplanowana trasa przejazdu w ramach której odwiedzono łącznie 6 miejsc w Niemczech i Austrii oraz przeprowadzono wywiady z właścicielami lub menadżerami poszczególnych obiektów.
Biogazownia Zaścianki - szafy sterownicze urządzeń
Biogazownia Zaścianki
Biogazownia Zaścianki - zbiornik fermentacji wstępnej 300m3
Eko sklep – Biomarkt w hotelu Alter Wirt, Niemcy
Domki hotelowe w winnicy Wachter Wiesler’s Ratschen, Austria
Hotel AlterWirt, Niemcy
Hotel Kinderhotel Appelhoff, Austria
HotelTannerhof, Niemcy – widok z zewnątrz
Instalacje OZE w Güssing, Austria
Kadzie browaru Kemmet, Austria
Mini zoo, Hotel Kinderhotel Appelhoff, Austria
Pompa ciepła w Pensjonacie nad Jeziorem, Myslibórz
Taras widokowy Hotelu Tannerhof, Niemcy – widok z zewnątrz
Tereny rekreacyjne Hotelu Kinderhotel Appelhoff, Austria<//span>
Wsyp do pieca na biomasęw Hotelu Tannerhof, Niemcy<//span>
Słowa kluczowe : turystyka, LGD, dobre praktyki, szkolenie, społeczność lokalna, rozwój lokalny, PROW 2014-2020