- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
A może bydło mięsne?
30.06.2015
Zakończyły się szkolenia realizowane w ramach projektu „Chów bydła mięsnego szansą rozwoju gospodarstw rolnych” .W trakcie szkoleń odbywających się w Lublinie omówione zostały następujące zagadnienia:
- Stan i perspektywy produkcji bydła mięsnego w Polsce;
- Nowoczesne zarządzanie stadem bydła mięsnego (systemy utrzymania grup technologicznych, doskonalenie genetyczne zwierząt, efektywność rozrodu, zasady żywienia i organizacja bazy paszowej, ochrona zdrowia w stadzie bydła mięsnego, budynki inwentarskie i budowle wykorzystywane w gospodarstwie);
- Organizacja opasu bydła w oparciu o krzyżowanie rasami mięsnymi. (czynniki genetyczne warunkujące efektywność opasu, systemy utrzymania zwierząt, prawidłowe żywienie zwierząt, ochrona zdrowia zwierząt, efektywność ekonomiczna opasu);
- Wypas bydła ras mięsnych na terenach cennych przyrodniczo sposobem na zwiększenie bioróżnorodności;
- Przykłady dobrej praktyki rolniczej w gospodarstwach prowadzących chów bydła mięsnego.
- Możliwości dofinansowania produkcji w nowej perspektywie PROW 2014-2020;
- Aktualny stan rynku wołowiny – doświadczenia i perspektywy rozwoju;
- Wysoka jakość wołowiny szansą na wzrost opłacalności produkcji;
- Polski system jakości wołowiny QMP wsparciem dla producentów (korzyści dla rolników, podstawowe wymagania, krok po kroku czyli jak uzyskać certyfikat);
- Tworzenie silnych powiązań między partnerami (producenci-zakłady mięsne- eksporterzy, związki branżowe) jako czynnik wzmacniający konkurencyjność branży. Rola klastrów mięsnych.
Prezentacje do pobrania:
- Stan i perspektywy produkcji bydła mięsnego w Polsce, aktualny stan rynku wołowiny - Prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk - pobierz
- Nowoczesne zarządzanie stadem bydła mięsnego oraz Organizacja opasu bydła w oparciu o krzyżowanie rasami mięsnymi - Dr hab. Witold Chabuz, Dr inż Piotr Stanek – pobierz
- Wypas bydła ras mięsnych na terenach cennych przyrodniczo sposobem na zwiększenie bioróżnorodności - Dr inż. Wioletta Sawicka – Zugaj – pobierz
- Możliwości dofinansowania produkcji w nowej perspektywie PROW 2014-2020 – pobierz
- Wymagania jakościowe i czynniki warunkujące wysoką jakość wołowiny - Dr hab. Mariusz Florek, Dr Piotr Stanek - pobierz
- Polski system jakości wołowiny QMP wsparciem dla producentów - Dr Piotr Stanek, Dr hab. Mariusz Florek – pobierz
- Powiązania między partnerami w produkcji wołowiny - Dr inż.Waldemar Teter - pobierz
Szkolenia realizowane zostały przez Studium Doskonalenia Zdolności Poznawczych w ramach Planu działania na lata 2014-2015 Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.