- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Chów bydła mięsnego szansą rozwoju gospodarstw rolnych
Zapraszamy na bezpłatne szkolenie: „Chów bydła mięsnego szansą rozwoju gospodarstw rolnych” .W trakcie szkoleń omówione zostaną następujące zagadnienia:
- Stan i perspektywy produkcji bydła mięsnego w Polsce;
- Nowoczesne zarządzanie stadem bydła mięsnego (systemy utrzymania grup technologicznych, doskonalenie genetyczne zwierząt, efektywność rozrodu, zasady żywienia i organizacja bazy paszowej, ochrona zdrowia w stadzie bydła mięsnego, budynki inwentarskie i budowle wykorzystywane w gospodarstwie);
- Organizacja opasu bydła w oparciu o krzyżowanie rasami mięsnymi. (czynniki genetyczne warunkujące efektywność opasu, systemy utrzymania zwierząt, prawidłowe żywienie zwierząt, ochrona zdrowia zwierząt, efektywność ekonomiczna opasu);
- Wypas bydła ras mięsnych na terenach cennych przyrodniczo sposobem na zwiększenie bioróżnorodności;
- Przykłady dobrej praktyki rolniczej w gospodarstwach prowadzących chów bydła mięsnego.
- Możliwości dofinansowania produkcji w nowej perspektywie PROW 2014-2020;
- Aktualny stan rynku wołowiny – doświadczenia i perspektywy rozwoju;
- Wysoka jakość wołowiny szansą na wzrost opłacalności produkcji;
- Polski system jakości wołowiny QMP wsparciem dla producentów (korzyści dla rolników, podstawowe wymagania, krok po kroku czyli jak uzyskać certyfikat);
- Tworzenie silnych powiązań między partnerami (producenci-zakłady mięsne- eksporterzy, związki branżowe) jako czynnik wzmacniający konkurencyjność branży. Rola klastrów mięsnych.
Szkolenia organizowane są w lokalu Centrum Konferencyjnego Hotelu „Pod Kasztanami” w Lublinie, ul. Krężnicka 96A w następujących terminach:
- 21,22 i 23 maja 2015r. (czwartek-sobota)
- 28,29 i 30 maja 2015r.(czwartek-sobota)
- 1,2 i 3 czerwca 2015r.(poniedziałek-środa)
Nabór uczestników na poszczególne terminy szkolenia odbywa się na pięć dni przed każdym terminem szkolenia. Organizator zapewnia wyżywienie i zakwaterowanie.
W ramach projektu odbędą się zajęcia szkoleniowe oraz wyjazd z wizytacją do gospodarstwa specjalistycznego.
Karta zgłoszenia w załączeniu.
Szczegółowy program szkolenia.
Kontakt: Biuro Projektu ChBM, e-mail: biuro.projektuchbm@vp.pl, tel./fax 81-7577298, tel. kom. 607276184, 515055704
Szkolenia realizowane są przez Studium Doskonalenia Zdolności Poznawczych w ramach Planu działania Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015