- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Znaczenie pofermentu dla rolnictwa
Konferencja „Poferment nawozem dla rolnictwa” była okazją do podsumowania projektu realizowanego przez Fundację na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa w ramach Planu działania Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015.
Konferencja była także okazją do dyskusji nad znaczeniem pofermentu dla rolnictwa. Poferment to pozostałość po procesie beztlenowej fermentacji metanowej jaka powstaje w biogazowniach rolniczych. Dzięki jego wysokiej wartości nawozowej oraz obecności materii organicznej, zastępującej nawozy organiczne, jest pełnowartościowym produktem stosowanym do użyźniania gleby. Większe plony, zmniejszenie zapotrzebowania na nawozy mineralne i ograniczenie procesu wymywania azotanów to jedynie niektóre z zalet zastosowania pofermentu. Jednak poferment niewłaściwie przygotowany lub użytkowany może okazać się problemem. Jak uniknąć takiej sytuacji i jak przekonać rolników do jego stosowania oraz jak przebrnąć przez procedury prawne umożliwiające stosowanie pofermentu jako nawozu? To niektóre z tematów, jakie zostały poruszone podczas panelu dyskusyjnego.
Podczas spotkania Pani Monika Szymańska podsumowała projekt „Poferment nawozem dla rolnictwa”, w ramach którego przeprowadzono 16 seminariów mających na celu zapoznanie uczestników z zagadnieniami związanymi z pofermentem ze szczególnym wskazaniem zastosowania pofermentu w rolnictwie. Następnie głos zabrała Pani Prof. Dr hab. Anna Grzybek, która przybliżyła tematykę biogazowni i kwestie pofermentu. Pani dr inż. Magdalena Szymańska, przedstawiła wykład nt. właściwości pofermentu z biogazowni. W ramach prezentacji omówione zostały między innymi cechy pofermentu, zasady jego stosowania oraz wyniki doświadczeń wazonowych prowadzonych przez Panią Szymańską na roślinach nawożonych pofermentem.
Uczestnicy spotkania poznali najnowsze akty prawne dotyczące możliwości stosowania pofermentu, najbardziej efektywne sposoby jego aplikacji na polach oraz alternatywne metody jego wykorzystania w prezentacji na temat aspektów prawnych i technologicznych zagospodarowania pofermentu, która została przedstawiona przez Panią dr inż. Alinę Kowalczyk- Juśko.
O doświadczeniach związanych z zagospodarowanej pofermentu opowiedział Pan Mariusz Gołacki - Prezes Zarządu DMG Sp. z o.o. z Bioelektrownii w Koczergach. Przedstawił drogę, jaką musiał pokonać w celu uzyskania pozwolenia na wprowadzenie do obrotu pofermentu jako nawozu organicznego. Opisywana przez niego bioelektrownia opiera proces fermentacyjny wyłącznie o substraty pochodzenia roślinnego (kiszonka kukurydzy, wysłodki buraczane, wytłoki owocowo-warzywne, wycierka ziemniaczana, wywar gorzelniany). Produkcja pofermentu odbywa się w ściśle monitorowanym procesie technologicznym a uzyskiwany Certyfikat ISO jest gwarantem jakości otrzymywanego pofermentu, jego magazynowania oraz dystrybucji.
Głównym problemem poruszonym podczas panelu „Poferment kłopot czy zysk” były aspekty prawne związane z pofermentem. Obecnie masa pofermentacyjna według naszego polskiego prawa jest traktowana jako odpad. Konkretnie masa pofermentacyjna ujęta jest w katalogu odpadów pod nazwą „przefermentowany odpad z beztlenowego rozkładu odpadów zwierzęcych i roślinnych" o kodzie 19 06 06 oraz „ciecze z beztlenowego rozkładu odpadów zwierzęcych i roślinnych" o kodzie 19 06 05. W związku z tym postępowanie z masą pofermentacyjną powinno uwzględniać regulacje zawarte w Ustawie o odpadach. W myśl Rozporządzenia Ministra Środowiska możliwy jest odzysk masy pofermentacyjnej metodą R10, tj. rozprowadzanie na powierzchni ziemi w celu nawożenia lub ulepszania gleby. Masa pofermentacyjna musi jednak spełnić szereg warunków i wymagań jakościowych zawartych w rozporządzeniu.
W konferencji wzięło udział ponad 100 uczestników, wśród których pojawiły się osoby reprezentujące ośrodki doradztwa rolniczego, agencje rządowe, organizacje pozarządowe, firmy biogazowe, jednostki badawcze i naukowe, uczelnie rolnicze, rolnicy, przedsiębiorcy zainteresowani tematem odnawialnych źródeł energii (OZE) w rolnictwie oraz media rolnicze.
Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa / FAPA
Słowa kluczowe : konferencja, środowisko, rolnictwo