- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Jak produkować i sprzedawać żywności z gospodarstwa w warunkach zagrożenia epidemiologicznego?
Problem ten jest głównym tematem projektu realizowanego przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.
Działalność produkcji żywności w małej skali przez rolników w warunkach podwyższonego ryzyka wystąpienia zagrożenia mikrobiologicznego wymaga podjęcia i wdrożenia działań na rzecz przeciwdziałania skutkom kryzysu wywołanego pandemią oraz zastosowania rozwiązań łagodzących skutki epidemii dla gospodarstw wiejskich produkujących żywność. Ze względu na wystąpienie dodatkowych, szczególnych wymagań związanych z wystąpieniem zagrożeń epidemiologiczych przy produkcji żywności należy zwrócić szczególną uwagę na uczciwe stosowanie przepisów prawa i norm technologicznych w celu budowania zaufania pomiędzy poszczególnymi uczestnikami łańcucha żywnościowego (od pola do stołu). Elementem operacji będzie zaprezentowanie przykładów funkcjonujących rozwiązań w zakresie organizacji sprzedaży żywności na poziomie lokalnym, przeprowadzenie analizy uwarunkowań prowadzenia takich inicjatyw oraz opracowanie wytycznych i rekomendacji dla podmiotów podejmujących taką działalność.
W ramach realizowanej operacji w dniach 27 i 28 lipca 2020r. zorganizowano dwie krajowe konferencje pn. „Krótkie łańcuchy dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego – doświadczenia producentów i oczekiwania konsumentów” w których wzięło udział łącznie 179 osób. Podczas konferencji Pani dr hab. Sylwia Żakowska -Biemans przedstawiła i zinterpretowała wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w wybranych gospodarstwach rolnych, określających zmiany w sytuacji zagrożenia epidemiologicznego i ich wpływ na funkcjonowanie krótkich łańcuchów żywności. Następnie Pani Ilona Gładysz Pięta zaprezentowała wymagania higieniczne jakie obowiązują producentów żywości w małym zakładzie prowadzącym produkcje żywności pochodzenia roślinnego. Podczas konferencji swoimi doświadczeniami dotyczącymi produkcji i sprzedaży żywności po ogłoszeniu zagrożenia epidemiologicznego podzielili się prowadzący działalność w zakładach o małej skali produkcji lub organizujących dystrybucję żywności produkowanej przez rolników: mgr inż. Tomasz Falczewski „Przetwory z Borówki, Dagmara Pilis Stowarzyszenie Producentów Koszyka Lisieckiego, Monika Lasoń GROSER Grodziskie Sery Kozie, Grzegorz Patoła Grupa Wirtualne Pole – innowacyjny model sprzedaży produktów rolnych.
Projekt „Produkcja i sprzedaż żywności z gospodarstwa w warunkach zagrożenia epidemiologicznego” ponadto będzie obejmował:
- opracowanie i przygotowanie narzędzi badawczych, przeprowadzenie badań ankietowych w wybranych gospodarstwach zajmujących się produkcją i sprzedażą żywności na terenie Polski i weryfikacja zebranych danych;
- opracowanie narzędzia badawczego dla respondentów odpowiedzialnych lub współodpowiedzialnych za dokonywanie zakupów żywności;
- specjalistyczna analiza i opracowanie wyników badań ankietowych na temat zmian w funkcjonowaniu krótkich łańcuchów dostaw w sytuacji zagrożenia epidemicznego;
- specjalistyczna analiza i opracowanie wyników badań ankietowych na temat postrzegania krótkich łańcuchów dostaw i preferowanych przez konsumentów rozwiązań w tym zakresie;
- opracowanie i wydanie broszury dla rolników i doradców obejmującej wytyczne i rekomendacje na podstawie przeprowadzonej analizy badań ankietowych i analizy dostępnych wyników badań krajowych i międzynarodowych oraz badań własnych dotyczących percepcji ryzyka dla podmiotów prowadzących lub podejmujących działalność produkcji i sprzedaży żywności w ramach KŁD.
Celem projektu jest przekazanie wiedzy rolnikom, producentom żywności i doradcom w zakresie wymagań przy produkcji i sprzedaży żywności z gospodarstwa w warunkach podwyższonego ryzyka wystąpienia zagrożeń i wobec zmian w postawach i zachowaniach konsumentów. Działania realizowane w ramach projektu skierowane są do osób, podmiotów zainteresowanych problematyką związaną z przetwarzaniem produktów rolnych i wprowadzaniem ich do obrotu - rolników, doradców, przedsiębiorców, przedstawicieli administracji rządowej i samorządowej, instytucji otoczenia rolnictwa.
Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, w ramach planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021.