- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Domowe przetwory w kolorach jesieni - konkurs na przepis ze zdjęciem
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza nowy jesienny konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni - konkurs na przepis ze zdjęciem”, którego celem jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja. Pokaż jakie robisz przetwory na zimę! Dla autorów najciekawszych przepisów przewidziane są nagrody pieniężne.
Jesień to czas robienia zapasów na zimę. W tym okresie wiele osób sięga do domowych receptur na sprawdzone przetwory. To idealny moment, aby pozyskać te przepisy i udokumentować zwyczaj robienia domowych zapasów. Pokaż jak przygotowujesz się do zimy! Czy robisz przetwory, a może suszonki, czy soki? Jaki jest twój sposób żeby zachować ten niepowtarzalny smak owoców, warzyw i ziół? Podziel się swoimi przepisami na dżemy, marmolady, kompoty, pikle czy soki.
Zaprezentuj szczyt „listy przebojów” swojej słoikowej półki z przetworami. Opowiedz nam o swoich rodzinnych tradycjach. Wszystkie przetwory mile widziane! A może korzystasz z darów lasu i łąki (jak na przykład: jarzębina, głóg, żurawina, borówki, czarny bez, kalina, pigwa, orzechy, arcydzięgiel, jeżyny, róża itp.). Organizatorzy konkursu liczą na zgłoszenia od Bałtyku do Tatr - na piękne kolorowe zdjęcia, przepisy wzbogacone o krótkie historie, jak zagościły na waszych stołach. Konkurs jest skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, obszarów wiejskich - Gminnych Ośrodków Kultury, Regionalnych Ośrodków Kultury, lokalnych klubów i świetlic, szkół rolniczych i gastronomicznych.
Przepisy i zdjęcia jesiennych przetworów do 6 grudnia 2020 roku. Ocenie będą podlegać: oryginalność przepisu, wpisanie się przepisu w cele i idee konkursu, jakość i estetyka zdjęcia przedstawiającego efekt końcowy. Zgłoszenia do Konkursu należy przesyłać na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl na zasadach wskazanych w Regulaminie. Więcej informacji można znaleźć na stronie Organizatora: www.nikidw.edu.pl