- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Aronia na Rynku Nowomiejskim w Toruniu
Po raz kolejny można było poznać bliżej owoc aronii w ramach projektu pt. Aronia... Na zdrowie! Najkrótsza droga z krzewu na stół, województwa pomorskie, kujawsko-pomorskie, wielkopolskie i dolnośląskie. Punkt informacyjny został zorganizowany na Rynku Nowomiejskim w Toruniu, na którym odbywał się w dniu 11 października 2020 r. Wolny Jarmark Toruński.
Cieszył się on bardzo dużym zainteresowaniem zarówno dzieci, jak i dorosłych i osób starszych, czemu sprzyjał niedzielny termin i słoneczna pogoda. Wolny Jarmark Toruński odwiedzali zarówno mieszkańcy Torunia, jak i dość liczni turyści. Część osób odwiedzających punkt informacyjny była zaznajomiona z walorami aronii, ale zarówno one, jak i te które aronii nie znały dotychczas, chętnie sięgały po oferowaną broszurę dzięki, której będą mogły poszerzyć swoją wiedzę. Wśród sprzedających były dwie firmy oferujące wyroby aroniowe – soki i dżemy, w tym jedna której oferta znajduje się w broszurze informacyjnej. Zainteresowanie aronią, jako dodatkiem do swoich produktów, wyrazili właściciele gospodarstwa ekologicznego.
Wszyscy odwiedzający otrzymali próbkę ekologicznego 100% soku aroniowego bez cukru, a także przygotowaną w ramach operacji broszurę zawierającą informacje o zaletach aronii i jej pozytywnym oddziaływaniu na zdrowie, przykładowe przepisy na przetwory aroniowe, dane teleadresowe plantacji i producentów wyrobów aroniowych zlokalizowanych na terenie m.in. województwa kujawsko-pomorskiego.
Wnioski
Z rozmów z osobami odwiedzającymi stoisko wynika, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z walorów zdrowotnych aronii. Wiele osób było bardzo zainteresowanych oferowanym sokiem ze względu na brak dodatku cukru, co jest szczególnie wskazane dla diabetyków. Ze względów sanitarnych zrezygnowano z bezpośredniej degustacji. Oferowany sok był przekazywany w zamkniętych buteleczkach. Tym niemniej bardzo dużo osób było zainteresowanych kupnem soku bezpośrednio na stoisku. Z bardzo pozytywnym odbiorem spotkała się możliwość zamówienia soku i innych produktów bezpośredniego u producentów. Także z bardzo pozytywną reakcją spotykała się informacja o zawartych w broszurze przepisach.
Osiągnięte cele
Punkt informacyjny odwiedziło ok. 750 osób, które wysłuchały informacji przekazywanych przez osobę obsługującą punkt, otrzymały materiały informacyjne (broszurę) i próbkę soku aroniowego.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”