- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Aronia na Targach Żywności Ekologicznej i Regionalnej w Poznaniu
W ramach realizacji operacji pt. Aronia... Na zdrowie! Najkrótsza droga z krzewu na stół, województwa pomorskie, kujawsko-pomorskie, wielkopolskie i dolnośląskie zaplanowano m.in. zorganizowanie w dniach 26 i 27 września 2020 r. punktu informacyjnego podczas Targu Żywności Ekologicznej i Regionalnej, który odbywał się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Punkt informacyjny cieszył się dużym zainteresowaniem, zarówno dzieci, jak i dorosłych oraz osób starszych. W trakcie rozmów z odwiedzającymi, obsługująca stoisko osoba ze Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, informowała o walorach zdrowotnych aronii, o możliwości bezpośredniego zakupu świeżych owoców, a także gotowych wyrobów aroniowych. Na stoisku przygotowana była ekspozycja, na której prezentowano dostępne w polskich sklepach produkty aroniowe m.in. herbatki, soki, syropy, koncentraty, owoce suszone czy liofilizowane. Odwiedzający otrzymywali próbkę ekologicznego 100% soku aroniowego bez cukru, a także otrzymywali przygotowaną w ramach operacji broszurę zawierającą informacje o zaletach aronii i jej pozytywnym oddziaływaniu na zdrowie, przykładowe przepisy na przetwory aroniowe, dane teleadresowe plantacji i producentów wyrobów aroniowych zlokalizowanych na terenie województw pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego i dolnośląskiego. Dzieci otrzymywały baloniki, co dodatkowo wzmacniało pozytywny odbiór realizowanej operacji.
Z rozmów z osobami odwiedzającymi stoisko wynika, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z walorów zdrowotnych aronii. Wiele osób było bardzo zainteresowanych oferowanym sokiem ze względu na brak dodatku cukru, co jest szczególnie wskazane dla diabetyków. Ze względów sanitarnych zrezygnowano z bezpośredniej degustacji. Oferowany sok aroniowy przekazywany był w zamkniętych buteleczkach. Tym niemniej bardzo dużo osób było zainteresowanych kupnem soku bezpośrednio na stoisku. Z bardzo pozytywnym odbiorem spotkała się możliwość zamówienia soku i innych produktów bezpośredniego u producentów. Także z bardzo pozytywną reakcją spotykała się informacja o zawartych w broszurze przepisach. Wśród odwiedzających były też osoby, zainteresowane wykorzystaniem aronii w swojej produkcji np. sorbetów aroniowych.
Punkt informacyjny, w ciągu dwóch dni, odwiedziło ok. 750 osób, które wysłuchały informacji przekazywanych przez osobę obsługującą punkt, otrzymały materiały informacyjne (broszurę) i próbkę soku aroniowego.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”